Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

A fogfájás kiváltó okai és kezelési lehetőségei

A fogfájás enyhe, lüktető formában is jelentkezhet, de akár a kibírhatatlanságig fokozódó, intenzív fájdalom is felléphet. Erős fogfájás esetén a legfontosabb, hogy mihamarabb felkeresse fogorvosát. Addig is, cikkünkből megtudhatja, milyen problémák okozhatják a fogfájdalmakat.

Fogszuvasodás: A fogfájást nagyon gyakran fogszuvasodás okozza, amit savképző baktériumok okoznak. A szénhidrátok lebontásakor keletkező sav károsítja, demineralizálja a fogzománcot. A fogszuvasodás a fog felszínétől halad a fog belseje felé, és a folyamat előre haladtával egyre nagyobb fájdalmat okoz. A fájdalom folyamatosan is fennállhat, és a fog kopogtatása is jelentős fájdalmat okoz. Fogszuvasodás kialakulhat például az őrlők és kisőrlő fogak rágófelszínén,a fognyakaknál és a fogak érintkezési pontjainál is. Ez utóbbi területet fogkefével lehetetlen megtisztítani, így ha valaki nem használ rendszeresen fogselymet, nagyban növeli a fogszuvasodás esélyét ezeken a területeken. A fogszuvasodást fogtöméssel, gyökérkezeléssel, vagy - ha a fog már rendkívül nagymértékben károsodott – a fog eltávolításával lehet kezelni. Amikor már erős fájdalmat tapasztalunk, akkor valószínűleg nem elég a fogtömés, és gyökérkezelésre lesz szükség.

Fogínygyulladás: A gyulladásban lévő íny is okozhat fogfájdalmakat. A fogínygyulladást baktériumok okozzák, tünete lehet még az ínyvérzés és az íny viszketése, elszíneződése.

Bölcsességfog problémák: A fogfájás hátterében az is állhat, ha a bölcsességfog számára nincs elég hely, és így nyomást gyakorol a környező fogakra. Ilyenkor azt is érezheti, mintha egyszerre több foga is fájna.

Fogíny visszahúzódása: A szabaddá vált fognyak nagyon érzékennyé válhat, és éles, erős fájdalmat okozhat, különösen forró, vagy nagyon hideg étel és ital fogyasztásakor. A fogszuvasodás is okozhat hasonló panaszokat.

Mit tegyen fogfájás esetén?

Mihamarabb jelentkezzen be fogorvosához! Ha várni kell, amíg eljut hozzá, akkor pedig léteznek már fogfájásra is hatékony, vény nélkül kapható készítmények. Ezek hatását házi praktikákkal is kiegészítheti, ilyen például az arcra helyezett jeges borogatás vagy a szegfűszeg rágcsálása.

Mentés