Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

A gyerekek kötelező védőoltásai

A szülők körében számtalan érv és ellenérv kering a védőoltásokkal kapcsolatban. Ami biztos, az az, hogy a kicsik 14 éves korukig mintegy tíz alkalommal kapnak védőoltást, a gyermekkori fertőző betegségek kivédése érdekében. Az oltások mellékhatásaként jelentkezhet láz, levertség és bőrtünetek is.

védőoltásokkal ma olyan betegségeket előzhetünk meg, amelyek néhány évtizeddel korábban még erősen veszélyeztették a gyerekek egészségét és akár életét is. Az utóbbi években a szülők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon szükséges-e a védőoltások adása a gyerekeknek, mivel ezek a betegségek már „eltűntek”. Valójában pont a védőoltások miatt nem találkozunk velük. Az oltási rendszert rendszeres időközönként felülvizsgálják, és igyekeznek korszerűbb alkotórészeket tartalmazó vakcinákat kifejleszteni, amelyekkel kevesebb nem kívánt oltási reakció jár. Emellett cél az is, hogy kevesebbszer kelljen „megszúrni” a kicsiket, ezt kombinált, több betegség kivédésére szolgáló vakcinák megalkotásával lehet elérni.

 

2006 óta az alábbi oltásokat kötelező beadatni a gyerekeknek:

 

Életkor

Védőoltás

Fél éves korig

BCG (Tuberkolózis elleni védőoltás)

2 hónapos kor

DTPa-IPV-Hib (kombinált oltás például a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyerekbénulás és egy baktérium ellen)

3 hónapos kor

DTPa-IPV-Hib

4 hónapos kor

DTPa-IPV-Hib

15 hónapos kor

MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő)

18 hónapos kor

DTPa-IPV-Hib

6 év

DTPa-IPV

11 év

dTap emlékeztető oltás, MMR revakcináció

13-14 éves korban

Hepatitis B

 

Tanácsok a védőoltásokkal kapcsolatban

  • Számítsunk rá, hogy az oltás érzelmileg is megviselheti a kicsit! Először még nem tudják a babák, hogy mire számíthatnak, de második alkalommal már az oltás előtt is sírhatnak és nyűgösködhetnek – érthető okokból. Próbáljunk meg nyugodtak maradni és nyugtatgatni a picit.
  • Az oltások után olyan tünetekre is számíthatunk, mint a bőrpír, bőrduzzanat, levertség, láz, fájdalom, aluszékonyság, hányás és hasmenés.
  • Oltások után több alkalommal ellenőrizzük a kicsik lázát, és gondoskodjunk a megfelelő lázcsillapításról. Ma már többféle, vény nélkül kapható lázcsillapító hatású készítmény kapható.
  • Emellett házi praktikákat is kipróbálhatunk. A hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő segíthet a láz csillapításában. A hűtőfürdő során először testhőmérsékletű vízbe kell beleültetni a gyermeket, majd fokozatosan hideg vizet kell engedni, egészen addig, amíg a víz 33-34 Celsius fokig lehűl.
  • Gyulladáscsökkentő, hámosító krémek enyhülést hozhatnak az oltás helyén kialakult duzzanatnak. Gyógynövényes borogatással is kezelhetjük az érintett területet.

Mentés

Mentés