Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

A horkolás okai és megszüntetése

A horkolás több mint egy rossz „szokás”. A levegő nehéz áthaladása miatt szervezetünk munkája megnő, így szívünkre is több teher hárul, vagyis hiába tűnik csak egy bosszantó dolognak, a horkolás komoly egészségügyi következményekkel is járhat. Érdemes fényt deríteni arra, hogy miért is horkolunk, hogy mielőbb megoldást találjunk a fennálló problémára.

Mi történik a testünkkel, amikor horkolunk?

Szerencsés esetben a belégzés az orrunkon át történik, hiszen ez az összetett szervünk képes biztosítani az oxigénben dús, pormentes levegőt. A kilégzéskor az elhasznált, szén-dioxiddal teli levegő a tüdőnkből a szánkon át távozik.

Ez azonban csak ideális esetben működik. Ha az orrlégzésnek valami gátat szab, akkor kénytelenek vagyunk a szánkon át venni a levegőt, és ez hosszú távon nem a legjobb állapot.

A horkolás a felső légutakban, egészen pontosan a garatban keletkezik. Alvás közben a garat izmai ellazulnak, ezért az kissé összeszűkül. Túlzott ellazulás esetén pedig a levegő áramlása nehezebbé válhat. Ez okozza a hangos légzést.

Az éjszakai zajongás okai

Amennyiben mi is a horkolók közé tartozunk, nem árt, ha megvizsgáljuk, mi okozza a problémát!

  • Átmeneti horkolást okozhat a megfázás, az allergia, valamint az asztma, mivel ilyen állapotunkban gátolt az orrlégzés.
  • Egyes szervi elváltozások is megakadályozhatják a szabad légzést. Növeli a horkolás esélyét a torok- és az orrmandulák megnagyobbodása (például gyermekeknél), valamint az orrpolip és az orrsövényferdülés.
  • A légzésben részt vevő izmok gyengesége is lehetséges ok, ezért gyakoribb az időskori horkolás.
  • Túlsúly esetén a felesleges zsírréteg nemcsak szűkíti a légutakat, de esetenként kevésbé tónusosak az izmok.
  • Amennyiben hajlamosak vagyunk éjszaka fosztogatni a hűtőt, és a késői vacsorát esetleg egy pohár borral is megkoronázzuk, szintén utat engedünk a horkolásnak. A nagy mennyiségű étel és az alkohol hatására ugyanis túlzottan ellazulhat a garattér, így a levegő végül akadályba ütközik.
  • dohányzás is lehetséges oka a horkolásnak, hiszen ez a káros szenvedély  a nyálkahártya irritáltságához és duzzadtságához vezet.

Mit tehetünk az egészséges légzésért?

Mivel a horkolás megszüntetése nemcsak a „hallgatóság” javát szolgálja, ezért mindenképpen derítsük ki az okát!

Azért szükséges az okokat felderíteni, mert a horkolás nyugtalan alvással, szapora szívveréssel, kialvatlansággal és csökkent koncentrációs képességgel is párosulhat. Ha nem alkati tényező okozza a horkolást, akkor érdemes megfontolnunk bizonyos életmódbeli változásokat, mint például a testsúly normalizálását vagy az allergia kezelését. Mindenképpen keressünk fel egy fül-orr-gégészt, ugyanis gyakran egyszerű beavatkozások is a probléma megszűnéséhez vezetnek.

Horkolás ellen horkolásgátló?

Igen, hiszen a horkolás ellen hatékonyan felléphetünk az úgynevezett horkolásgátló termékek használatával. A különböző horkolásgátlókkal megelőzhetjük a későbbi egészségkárosodásokat, így például sokat segíthetnek az orrcseppek, orrsprayek, (mágneses) orrcsipeszek, szájbetétek.

Az orra helyezhető csipesz például hatékonyan biztosítja a szabad légáramlást, könnyedén megszokható és nem kényelmetlen a viselete.

Amit még tehetünk:

  • próbáljunk meg oldalfekvésben aludni, mivel háton fekve nagyobb eséllyel horkolunk;
  • lehetőség szerint kerüljük a nyugtatók és altatók használatát, mert ezek is az izomtónus drasztikus csökkenéséhez vezetnek;
  • támasszuk alá a felsőtestünket alváskor;
  • sportolással a normál testsúly elérése mellett az izmok rugalmassága is nő, ami jelen esetben is egy plusz pont.

A legfontosabb, hogy ne úgy gondoljunk a horkolásra, mint egy zavaró tényezőre, sokkal inkább egészségügyi kockázatra, amit megfelelő hozzáállással megszüntethetünk. Vizsgáltassuk ki magunkat, és szükség esetén használjuk a horkolásgátló termékeket is.

Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak abban, melyik terméket használjuk a fennálló probléma kezelésére, fogadjuk meg egy hozzáértő szakember tanácsait.

 

Kapcsolódó termékek