Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

A légzőrendszer anatómiája

A lélegzés az élet legalapvetőbb működési funkciója, és míg táplálék nélkül akár hetekig, folyadék nélkül pedig napokig is életben maradunk, addig levegő nélkül legfeljebb csak néhány percünk lenne. A lélegzés annyira természetes, hogy ha nincs vele semmi problémánk, szinte észre sem vesszük. Pedig a háttérben speciális légzőszervek összehangolt munkája áll. Cikkünkből megismerheti a légzés hardvereit.

 


Tüdő:
Légzőrendszerünk központi szerve, ami sejtjeink oxigénellátottságáról gondoskodik. Az oxigén segítségével alakulnak át a tápanyagok energiává. A tüdő a belélegzett levegőben lévő oxigént adja tovább keringési rendszerünknek, hogy az minden sejthez eljuthasson. Az energiatermelés mellékterméke a szén-dioxid, aminek az eltávolítása szintén a tüdő feladata. A tüdő a mellüregben található, a jobboldaliban három, a baloldaliban pedig kettő tüdőlebeny helyezkedik el.

Hörgők: A tüdő speciális hörgőrendszere segíti a levegő eljuttatását a gázcsere helyszínére. A légcső két főhörgőre oszlik, egyik a jobb oldali tüdőbe, a másik a bal oldali tüdőbe vezet. Ezt követően a légutak tovább  ágaznak , egyre kisebb átmérőjű hörgőkre és hörgőcskékre – majd végül léghólyagocskákban végződnek, ahol a gázcsere zajlik.

Rekeszizom: A tüdőnek nincsen saját izomzata. A mellkas és a rekeszizom mozgása teszi lehetővé tágulását és összehúzódását. Emellett a rekeszizom választja el egymástól a mellüreget és a hasüreget.

Mellhártya: Dupla lemezből álló hártya, ami a tüdő felületét és a mellkas falát is bevonja. A két lemezréteg között folyadék található. A mellhártya szerepe a tüdő kitágult állapotának biztosítása.

A légzés segédizmai: A rekeszizom mellett a légzést segítik a bordaközi izmok, valamint a nyak- és a vállöv izmai is részt vesznek a be- és kilégzésben. Kóros esetekben mint például az asztma, vagy visszatérő hörgőgyulladás a légzésben betöltött szerepük felértékelődik.

Felső légutak: A felső légutak fő feladata a belélegzett levegő felmelegítése és nedvesítése. A felső légutak közé az alábbi szerveket soroljuk:

  • Orrüreg: Csillós nyálkahártyájával szűri meg a beszívott levegőt, emellett felmelegíti és nedvesíti is.
  • Szájüreg: Szájüregünket nyálkahártya fedi.
  • Garat: A szájüreg a garatban folytatódik, amit szintén nyálkahártya bélel. Orrgaratra, gégegaratra és szájgaratra oszthatjuk fel.
  • Gége: A gége nagyban segíti a hangképzést, és biztosítja, hogy a nyál és az elfogyasztott táplálék ne kerüljön be az alsó légutakba. A légcső bejáratánál található, és vázát porcok adják.
  • Gégefedő: A gégefedő "Epiglottis" lapos, levélhez hasonló alakú porc .
  • Hangszalag: A hangszalagok hossza újszülött korban 0,7 centiméter, nőkben: 1,6-2 centiméter; férfiakban: 2-2,4 centiméter. A köztük lévő hangrés szélessége szabja meg a hang magasságát, minél keskenyebb a rés, annál magasabb a kiadott hang.

Ahhoz, hogy légzőrendszerünk  zavartalanul működjön érdemes több energiát fordítanunk védelmére és megerősítésére. Megtehetjük ezt számos módon kezdve az aromaterápiával, a sós inhaláláson keresztül egészen  a tüdőt erősítő étrend kiegészítőkig, gyógyteákig.

Mentés