Az epehólyag-gyulladás tünetei és kezelése

2016-12-08

Az epehólyag-gyulladás tünetei

A betegség jellegzetes, görcsös fájdalommal jár, amelyet a has felső részének jobb oldalán érzékelhetnek az érintettek. A fájdalom kisugározhat a lapocka területére. A beteg gyakran belázasodik, és hányás is előfordulhat. Amennyiben az epeutakat érinti a betegség, előfordulhat sárgaság, mint tünet.

 

Az epehólyag-gyulladás kialakulásának okai

Az esetek túlnyomó részében a betegség kialakulásának oka az epehólyag kiürülési zavara és az ezzel járó epepangás. A kiürülés zavarának oka legtöbbször az epekő, ami részben vagy teljes mértékben elzárhatja az epehólyag kijáratát. Az esetek nagyon kis százalékában daganat vagy heg okozhatja a kiürülési zavart. Az epepangás az epehólyag falának feszülése által, vagy az epéből felszabaduló vegyület közreműködésével idézi elő az epehólyag-gyulladást.

 

Az epehólyag-gyulladás kezelése:

Mivel a betegség tünetei más egyéb kórképekre is utalhatnak, lényeges, hogy forduljunk orvoshoz a diagnózisért!

A betegség akut fázisában (ami az első 2 nap) lehetséges az epehólyag műtéti eltávolítása. A leggyakrabban alkalmazott, laporoszkópos műtét után gyorsan gyógyul a betegség. A műtét során a köveket is eltávolítják.

Két nap után a szövetek sérülékenyebbé válnak, emiatt ilyenkor már nem szokták elvégezni a műtétet. Ha nincs mód a műtét kivitelezésére, akkor a betegség lassabban gyógyul. Nagyon fontos a zsíros és fűszeres ételek mellőzése a gyógyulás idején, amikor általában antibiotikumot valamint görcsoldót kell szedni. A gyulladás várhatóan 1,5 hónap alatt gyógyul, ekkor el lehet végezni az epekő műtéti eltávolítását.

A betegség kialakulásának esélye egészséges életmóddal csökkenthető. A mozgás és a tápanyagdús, mérsékelt zsírtartalmú táplálkozás mellett vitaminok, étrendkiegészítők és méregtelenítő készítmények fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért.

Az epepanaszok kezelésében segíthetnek a gyógynövények is. Például az ánizs támogatja az epe kiválasztódását, a borsmenta jó görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású, a rozmaring serkenti az epe termelődését, csakúgy mint a gyermekláncfű.

Az epe problémáira többféle vény nélkül kapható készítmény és belsőleges csepp kapható.

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár