Az olajos magvak és gyógyító erejük

2017-01-26

Miért olyan értékesek táplálkozástani szempontból az olajos magvak?

Elsősorban azért, mert zsírtartalmuk jelentős része egyszeres és többszörös telítetlen zsírsav, ami nagyon egészséges. Ezek a zsírsavak ugyanis felpörgetik a zsíranyagcserét, csökkentik a koleszterinszintet, ami sok szív- és érrendszeri panasz kialakulásért felelős. A magokban található jótékony zsírsavak továbbá csökkenthetik a vérnyomást is. Emellett a magvak sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így az egész szervezet működésére jótékonyan hatnak. Magas rosttartalmuk révén pedig sokféle emésztőrendszeri problémát segíthetnek megelőzni. Az olajos magvak fehérjetartalma jelentős, így testépítők, vegetáriánusok étkezésében is kiemelt szerepet töltenek be.

 

Kedvelt olajos magvak

Mandula: 100 gramm mandula a napi E-vitamin szükséglet 170 százalékát fedezi, és emellett sok E- és B-vitamint is tartalmaz, továbbá foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is. Hatékony csonterősítő, és az agy munkáját is segíti.

Tökmag: Ízületi problémákon is segíthet, és emellett ismert „szer” a prosztataproblémák kezelésére. Féregűző hatású is lehet.

Szezámmag: Gyakran találkozunk vele péksütemények tetején, de érdemes ennél többször is beépíteni az étrendünkbe, például salátákra, szendvicsekbe és levesekbe is szórhatjuk. A szezámmag hatékonyan segíti az emésztési folyamatokat, emellett segíthet a krónikus fáradtságon, és emésztőszervi és szívbetegségek esetén is érdemes lehet fogyasztani. Jó hatással lehet a csontokra.

Mogyoró: segíthet memóriazavarok esetén, de legyengült állapotokban és emésztési zavarok esetén is érdemes gyakran fogyasztani belőle.

Dió: Magas a fitoszterol tartalma, így hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet, és ezzel segíthet egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Sok E- és B-vitamint is tartalmaz, de kalciumban, magnéziumban és folsavban is gazdag.

Napraforgómag: Sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében, és a gyerekek csontfejlődésében, emellett az idegrendszer és emésztőrendszer működését is támogatja.

 

Milyen gyakran és mennyi olajos magot fogyasszunk?

A magvak tápértéke jelentős, 100 gramm olyan 500-700 kalóriát tartalmaz. Általában elmondható, hogy naponta olyan 50 gramm fogyasztása javasolt, de ez az egyéni igények ismeretében eltérő lehet. Amennyiben valaki fogyókúrázik illetve szigorú diétát követ, akkor érdemes számolva falatoznia, nehogy átlépje a napi tervezett kalória bevitelét.

Mentés

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár