Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Egészségmegőrzés 50 felett – a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok 1.

A testünk állapota 50 éves korban

Az ötödik X mérföldkövét elhagyva a szervezetünk lassan, de biztosan elindul az öregedés útján. Ez természetesen nem jelent gyors hanyatlást – modern korunkban az ötven év egyáltalán nem számít öregnek – csak annyit fed, hogy bizonyos folyamatoknak ebben az időszakban tapasztalhatjuk először látható jeleit, más folyamatok pedig ilyenkor indulnak el.

Nézzük picit részletesebben, hogy melyek ezek! Ha az életünk nagy részében nem fektetünk hangsúlyt a helyes táplálkozásra, a szív- és érrendszerünkön és az anyagcserénken már jól látható nyomot hagy a terhelés. Sajnos ebben a korban megjelennek az érelmeszesedés első jelei, egyre gyakoribb a szívinfarktus, és jellemzően ez az időszak a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének ideje is.

A mozgásszegény életmód, az egész életen át végzett ülőmunka következtében a gerinc és az ízületek is többféle problémával terheltek már ebben a korban. Az elhízás az összes eddig leírt területen súlyosbíthatja a tüneteket. A magas vérnyomás kialakulása visszavezethető a rossz étkezési szokásokra, de az évtizedeken át folytatott túlterhelt és stresszes életmódra is.

Az ötvenedik év elhagyása után egyre gyakoribb a látással kapcsolatos problémák kialakulása is, illetve aki korábban is rendelkezett ilyenekkel, az számíthat a gondok súlyosbodására.

A felsorolt betegségek kialakulása ebben a korban az esetek többségében évtizedekkel korábban megindult folyamatoknak köszönhetőek. A problémák másik részét olyan tünetek és betegségek alkotják, amelyek a sejtek és szövetek öregedésével állnak kapcsolatban. Többféle öregedési folyamatot ismerünk: a szabadgyökök mennyiségének növekedése, az új sejtek termelésének lassulása, a degeneratív folyamatok számának emelkedés, bizonyos anyagok termelődésének csökkenése vagy leállása, a szövetek minőségének romlása lehet példa ezekre.

Jobb megelőzni mint gyógyíttatni

Az említett tünetek kialakulása a megfelelő táplálkozással, illetve táplálékkiegészítők alkalmazásával megelőzhető, illetve az öregedési folyamatok lassíthatóak, elodázhatóak. Ebben az idősödés felé vezető, ún. áthajló korban nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy teljes körű, gazdag és változatos táplálkozással, az ásványi anyag- és vitaminigényeink maradéktalan kiszolgálása révén gondoskodjunk az egészségünk megőrzéséről. 

Mentés