Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Hogyan tisztítsuk és ápoljuk arcbőrünket?

Napjainkban számtalan arctisztító és -ápoló készítmény kapható, így nem egyszerű kiválasztani azokat, amelyek a bőrünk sajátosságainak leginkább megfelelnek. Jó kiindulópont lehet a döntéshez, ha a bőr életkori jellemzőinek megfelelően választunk!

Arcápolás az életkor függvényében

Csecsemő- és kisgyermekkor: A kicsik arcápolásánál a hangsúly a megfelelő fényvédelmen van. Magas faktorszámú, speciálisan a számukra kifejezett napozószert válasszunk! A tisztálkodószereknél is fontos, hogy kifejezetten az ő érzékeny bőrüknek megfelelő készítményeket használjuk.

Serdülőkor: Ebben az életkorban gyakori a fokozott faggyúképződés, a bőr pH értékének savas irányba való eltolódása és a pattanások megjelenése az arcon, így a pattanás elleni és az arctisztító szerek használata kap kiemelt szerepet.

Felnőttkor: Életünk legjelentősebb szakaszában az elsődleges cél, hogy rátaláljunk a saját bőrtípusunknak megfelelő készítményekre. A zsírhiányos bőrt például növényi olajokkal érdemes ápolni, a vízhiányos bőr esetén pedig egy jó hidratáló krém az, ami csodát tehet. Bőrtípusunk meghatározásában szakember segítségét is kérhetjük. Az évek múlásával az arcbőr veszít feszességéből, víztartalma lecsökken, így érdemes a változásokhoz alkalmazkodni. A megfelelő folyadékfogyasztás mellett hidratáló és antiaging krémekkel is sikert érhetünk el. Az évek előrehaladtával a környezeti hatások is egyre látványosabb károkat okozhatnak bőrünk állapotában. A napozás felgyorsíthatja a ráncok kialakulását, így nem érdemes túlzásba vinni,nyaraláskor pedig ne feledkezzünk meg a fényvédő krémek használatáról. Télen a hidegben (és a fűtött, párátlan szobákban) a bőr kiszárad, víztartalma jelentősen lecsökkenhet, ilyenkor érdemes külön ügyelnünk arcbőrünk hidratáltságára.

Időskor: 50 éves kor felett a ráncosodás sajnos egyre látványosabb, és barnás pigmentfoltok megjelenésére is számítani kell. Az öregedés folyamata nem megállítható, viszont egészséges életmóddal és feszesítő, ránctalanító hatású krémekkel, szérumokkal lelassítható. A pigmentfoltok speciális erre fejlesztett készítményekkel halványíthatók.

 

Tippek az arctisztításhoz

  • Napi rendszerességgel tisztítsuk meg arcbőrünket! Az elhalt hámszövetek, porszemcsék, baktériumok és izzadságcseppek eltávolítása hozzájárul bőrünk egészségéhez és szépségéhez.
  • Száraz bőr esetén praktikus megoldás lehet az olajos arctisztító kendők, illetve arclemosók használata.
  • Választhatunk olyan arctisztító szereket, amelyek növényi illóolajakat is tartalmaznak.
  • Az arctisztítók tartalmaznak valamennyi konzerválószert, érdemes kitapasztalni, hogy bőrünk melyik készítményre reagál a legjobban.

Meleg hatására az erek kitágulnak, így a bőr vérátáramlása fokozódik, javul a tápanyagellátás és a salakanyagok elszállítása. A kitáguló pórusok könnyebbé teszik a hatóanyagok bejutását a bőrbe. Az emulziók, krémek és hatóanyag szérumok eredményesebben jutnak be, mint hőhatások nélkül. Egy illóolajos lazító fürdő után így hatékonyabb lehet arcbőrünk kezelése.

Mentés