Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Kezdő gyógyszercsomag babáknak

Nincs annál sok örömtelibb pillanat, mint amikor a babát hazavihetjük végre a kórházból. Csodálatos időszak veszi ezzel kezdetét, ám az örömök mellett kisebb-nagyobb nehézségekre is fel kell készülni. Érdemes összeállítanunk egy olyan otthoni kis gyógyszerkészletet, ami a babák leggyakoribb betegségei és problémái esetén segít. Mi minden kerüljön ebbe a gyógyszercsomagba?

Lázcsillapító: A babák láza betegségek idején könnyen az egekbe szökik, ezért lényeges, hogy mindig legyen otthon a kicsi korának és súlyának ideális lázcsillapító készítmény, ezek recept nélkül is kaphatóak. Újszülötteknél lázcsillapító hatású végbélkúpot használhatunk, ezek egy része enyhe nyugtató hatással is bír - ami jól jöhet, mikor a baba a betegség miatt nyűgös.


Tápszer: Akkor is szükség lehet tápszerre, ha egyébként az Anyuka szoptatja a babát. Bármikor közbejöhet egy betegség, antibiotikum szedés, ami miatt átmenetileg mellőzni kell az anyatejjel történő táplálást.

Popsikrémek: Az érzékeny bababőrnek megterhelő a pelenkaviselés: a kidörzsölődés, a nedvesség, valamint a vizelet és a széklet baktériumai is árthatnak a popsi bőrének. A kipirosodás mellett sebek, hólyagok és kiütések is megjelenhetnek. A probléma megelőzésére érdemes popsikrémet használni – és mivel nagyon gyakori problémáról van szó, jó, ha ebből is mindig van otthon.

Köldökcsonk ápoló termékek: A köldökcsonk 2-3 hetes korban esik le, addig lényegében egy nyílt sebet jelent, amit kellő körültekintéssel kell ápolni, hogy ne juthassanak be kórokozók a kicsi szervezetébe. A köldökcsonkot 70%-os alkohollal, vagy 3%-os hidrogén-peroxiddal kell fertőtleníteni, majd bekenegetni fertőtlenítő hatású hintőporba mártott fültisztító pálcával (Azért ne szórjuk a hintőport, mert úgy nem tudnánk kivédeni annak belélegzését, illetve az ép bőrfelületre jutását).

VitaminokD- és K-vitamint javasolt minden bébinek adni. A D-vitamint kéthetes kortól adjuk az egészséges csontfejlődés biztosítása érdekében. Ha a baba D-vitaminnal dúsított tápszert kap, akkor nem szükséges pótolni ezt a vitamint. A K-vitamint a csecsemőkori vérzések megelőzése érdekében kell adni, először akkor, amikor egy hetes a baba, majd havonta egyszer egészen addig, amíg csak anyatejet fogyaszt. 

Babafürdetők: Kezdetben a bababőr tisztítására önmagában a meleg víz is elegendő. Később azonban jól jönnek a babafürdetők. Figyeljünk oda, hogy csak a kicsik érzékeny bőrére kifejlesztett termékeket használjunk. A vegyi anyagok helyett pedig részesítsük előnyben a természetes hatóanyagokat.

Mentés