Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Megfázott? Jöhetnek az illóolajak!

A tél és a tavasz eleje a tipikus megfázásos, influenzás időszak. Magas láz esetén, erősebb tüneteknél, vagy ha a panaszok elhúzódnak, akkor mindenképp forduljon orvoshoz, mert antibiotikumra is szükség lehet. Enyhe náthát és torokfájást otthon is kezelhetünk, a tünetek enyhítésében nagyon sokat segíthetnek a különféle illóolajak. Melyiket válassza, és mire figyeljen oda használatuknál?

Illóolajak, amelyek segíthetnek megfázásos panaszoknál

Kakukkfű: A kakukkfű legismertebb hatása az, hogy segíthet a köhögés és az egyéb légzőszervi problémák esetén. Lazíthatja a hörgők görcsét, és antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatása is ismert, amelyet párologtatva is kifejti, emellett bedörzsölő szerek készítéséhez is felhasználhatjuk.

Eukaliptusz: Jellegzetes illatú olaj, gyógycukorkák gyakori alapanyaga, hiszen a kámforra emlékeztető illat jó hatással lehet ránk megfázás esetén. Antibakteriális, antivirális, gombaölő tulajdonsága is ismert, és segíthet légúti gyulladások, láz esetén. Gyakran használják fel még bedörzsölő szerekben, fürdőolajakban is, de kozmetikai készítményekben is megtalálható.

Citrom: A citromolaj nem tartozik a megfázásos panaszokra tipikusan használt illóolajak közé, fertőtlenítő és csíraölő hatása miatt mégis ajánlott a használata, érdemes olyankor párologtatni, amikor betegség ütötte fel a fejét a családban, így segíthet csökkenteni a fertőzés átterjedésének esélyét. A citromolaj emellett orvosolhatja a koncentrációs nehézségeket, a rossz hangulatot, és jó szagtalanító szernek számít.

Borsmenta: A borsmenta illóolaja is fertőtlenítő hatású, és általános erősítőszer. Izomlazító, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása is lehet, emellett emésztőszervi panaszoknál is előszeretettel alkalmazzák.

 

Mire figyeljünk oda az illóolajak használatánál?        

  • Lényeges, hogy csakis 100 %-os tisztaságú illóolajakat vásároljunk!
  • Jó, ha az illóolaj első lepárlású, ez jobb minőséget és hatásfokot jelent.
  • Az illóolajakat elsősorban külsődlegesen használjuk csak! Belsőleg maximum 1-2 cseppet, erős hígításban szabad bevenni, és aromateraputa vagy orvos ajánlására! Erre azért fontos ügyelni, mert az illóolajak nagyon tömények, ezért nem elég körültekintő használatuk, vagy egyéni érzékenység miatt erős allergiás reakciók is felléphetnek.
  • Az illóolajak használatának leggyakoribb módja az aromalámpás párologtatás. Ehhez öntsünk egy kis vizet a lámpába, és cseppentsünk bele 5-15 csepp illóolajat, majd gyújtsuk meg alatta a mécsest. Az aromalámpát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
  • Kisgyermek esetén kérjük ki az orvos tanácsát, nekik nem alkalmazható mindegyik illóolaj, ami a felnőtteknél igen.