Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Milyen vitaminokat fogyasszon aki sportol?

A sportolás kemény fizikai munka

A sportolók – különösen azok, akik versenysportra adták a fejüket – igen nagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve nap, mint nap, éveken át. Igaz ugyan, hogy a sport rendkívül egészséges és jó hatással van az egész testünkre, sőt a lelkünkre is. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy azt a rengeteg energiát, amelyet az izmok fejlesztésébe fektetünk, egy hétköznapi étrendből nem fedezhetjük, nem is beszélve a csontok, inak, idegrendszer táplálásáról.

A sportolóknak szóló étrend-kiegészítés alapja a megfelelő vitaminok bevitele, hiszen a növekedéshez, erősödéshez minden esetben szükség van ezeknek a vegyületeknek a jelenlétére is. Az igénybe vett izmokat több féle hatás is éri a fizikai terhelésen kívül. Idegrendszerünk szoros együttműködésével vagyunk képesek a fejlődésre. Hogyan lehetünk segítségére saját testünknek ebben a megterhelő helyzetben?

A legfontosabbak az antioxidánsok

A sportolás során egyes szerveink munkája felfokozódik, miközben a szervezetünkben megnövekedhet a szabadgyökök száma. Mindezek a nagy fizikai megterhelésnek tudhatóak be, és nagyon fontos, hogy ellensúlyozzuk ezeket a hatásokat.

Az A-, C-, E-vitamin a legerősebb antioxidánsok a vitaminok sorában, ezek megfelelő mennyiségű bevitelére mindenkinek figyelnie kell, aki sportol. Az A-vitamin szerepet játszik a glikogén előállításában. Ez a vegyület a nagy intenzitású terheléshez szükséges energiaforrást hivatott biztosítani. A C-vitaminnak fontos szerepe van az aminosav- (azaz fehérje-) anyagcserében és a kollagén-szintézisben. A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, míg a kalcium és magnézium beépüléséhez D-vitaminra van szükség.

B-komplex vitamin (amely kb. egy tucat fajta B-vitamint tartalmaz) a testünk szinte minden szervének-szövetének működésében részt vesz. Nagy szerepet kap az idegrendszer támogatásában (a stressztűrés és a koncentrációs képesség fokozásában), az aminosav- és szénhidrát-anyagcserében, a fehérje-szintézisben, a zsírsavak oxidációjában, az ideg-izom kapcsolatban, amely alapvető mind a mozgás, mind az izomnövelés szempontjából – hogy csak a sporthoz közvetlenül kapcsolódó hatásokat emeljük ki.

Minden sportolónak - akár verseny akár hobby szinten űzi - fontos, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzen. Természetesen az étkezést érdemes lehet kiegészíteni különböző vitaminok és ásványi anyagok bevitelével.

Mentés