Mivel váltsuk ki a cukrot? – Édesítők és diabetikus készítmények

2016-12-12

A cukor pótlására mesterséges édesítőszereket és cukorhelyettesítő szereket is használhatunk. Előbbiek közé soroljuk az aszpartámot, a ciklamátot, az aceszulfám-K-t és a szacharint. Az utóbbi csoportba tartozik például a fruktóz, a xillit (nyírfacukor), a maltit és a szorbit. Az egyes édesítőszerek és cukorhelyettesítők között elég nagy eltérések vannak ízük és édesítő-hatásuk tekintetében, így érdemes többet is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra a legideálisabbat. Néhány gyakoribb cukorpótló:

Aszpartám: Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a cukoré, viszont annál 400-szor édesebb. Nem hőálló, így sütéshez nem használható, viszont mellékíze minimális. Ugyanakkor sokan vitatják, hogy nem károsítja-e az egészséget. Testsúlykilogrammonként maximum 40 mg fogyasztása megengedett naponta.

Szorbit : A szorbitot kukorica, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével állítják elő. Színtelen, szagtalan, kissé édeskés ízű, vízben jól oldódó, semleges kémhatású cukoralkohol. Mellékhatás: haspuffadást, bélgörcsöket, hasmenést okozhat, ezért napi 30 g-nál nagyobb mennyiségben nem javasolt fogyasztani.

Szaharin: A cukornál 300-szor édesebb, és szintén nem hőálló. Testsúlykilogrammonként maximum 2,5 mg fogyasztása megengedett naponta.

Mannit: A mannit egy cukoralkohol, mely a szervezetben lassan bomlik le. Élelmiszerekben elsősorban alacsony energiatartalmú édesítőszerként, valamint csomósodást gátló anyagként alkalmazzák E421 néven. Napi maximum beviteli mennyisége 160 mg/testsúlykg. Nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel.

Maltit: Kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása közel azonos a cukoréval (édessége a cukor édességének 60-90%-a), kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik. Kíméli a fogakat, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a cukornak, (kb. 2,4 kcal/g). Nincs ismert mellékhatása. Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás indexe (GI 20-30). A tiszta maltitol hasznosításához az emberi szervezet nem igényel inzulint. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat

Aceszulfám-K: Ezt az édesítőszert sütéshez és főzéshez is felhasználhatjuk, mivel hőálló. Jelentős mellékíze nincs, a napi limit belőle 9 mg testsúlykilogrammonként.

Xillit (nyírfacukor): Ez a cukoralkohol előfordul a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Először a nyírfából vonták ki, innen kapta a nyírfacukor elnevezést, de most már jellemzően a kukorica rostjaiból állítják elő. Kalóriatartalma valamivel több mint fele, mint a hagyományos kristálycukoré. A glikémiás indexe mindösszesen 7, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet. Kutyáknak tilos nyírfacukrot adni, mivel súlyos májkárosodást okozhat náluk! Ha valaki nem evett még xillitet, érdemes kis mennyiség fogyasztásával kezdeni, mert eleinte hasmenést okozhat.

Sztívia: Más néven jázminpakóca. A gyógynövény, amit szárított formában vehetünk meg, különösen édes ízű, és porrá őrölve adhatjuk a teához, ételekhez. Emellett sztívia cseppek is kaphatók. Mellékíze kesernyés.

Eritrit:   más néven eritritol egy olyan poliol vagy cukoralkohol, amit jelenleg egyre több csökkentett kalóriatartalmű ételben, édességben megtalálhatunk mint természetes édesítőszer. Ezenfelül ki kell hangsúlyozni, hogy az eritrit / eritritol kalóriaértéke nulla, tehát közel nulla gramm kalóriát tartalmaz grammonként, ráadásul sokkal könnyebben megemészthető, mint más cukoralkoholok. Mivel nagy része a vékonybélben szívódik fel és ráadásul rendkívül gyorsan, így 24 órán belül hashajtó mellékhatások nélkül távozik a szervezetből. Túlzott fogyasztása esetén is csak ritkán jelentkeznek esetleges mellékhatásai.

Eritvia:Az eritritollal kevert stevia természetes, a nagy tisztaságú steviának köszönhetően teljesen mellékízmentes édesítőszer.Szinte teljesen kalóriamentes (0,2kcal/g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak, fogyni vágyóknak. Glikémiás indexe még a xilitnél is alacsonyabb! Mivel nincs hatással az inzulintermelésre, diabetikus étrenden élők is nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják, emellett teljesen fogbarát cukorhelyettesítő.Az eritvia négyszer édesebb, mint a kristálycukor, tehát csak negyed annyit kell használni belőle, mint a sima cukorból vagy a xylitolból. A termékben gyakorlatilag nincs felszívódó szénhidrát.Az állaga nagyon hasonlít a cukoréra, fehér és szemcsés, íze is hasonló, kellemetlen mellékíz nélkül.

Laktit:Magas stabilitása miatt népszerű, sütés során sem bomlik el.
Használják cukormentes édességek, jégkrémek, sütemények, csokoládék készítésekor. A laktitban 2,4 kalória van grammonként, szemben az átlagos szénhidrátokkal, melyekben 4 kalória. Nagy mennyiségben fogyasztva okozhat szorulást, felfúvódást, és hasmenést.A cukorhelyettesítő hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.A vízben oldódó laktitnak tisztán édes íze van, a nyelven hűsítő érzetet kelt.Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, különösen jól alkalmazható olyan élelmiszereknél, amelyeket szárazon kell tartani, így például a poroknál és a péksüteményeknél.

Cukorbetegség esetén érdemes beszerezni egy otthoni vércukorszintmérőt, ami segíthet kordában tartani a vércukor értéket, és segít megbizonyosodnunk arról, hogy melyik ételre hogyan reagál a szervezetünk.A diétázóknak is érdemes odafigyelni az elfogyasztott édesítőszerek mennyiségére, hiszen a megszokott kristálycukornál jóval kevesebbet kell használni ezekből a készítményekből.

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár