Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Orrproblémák és kezelésük: az orrcsepp, az orrspray és az orrbalzsam

Az emberi orr közel 4000 illat vagy szag megkülönböztetésére képes, a szagláson kívül részt vesz a légzésben, valamint a hangképzésben is. Egyszerűnek tűnő, mégis fontos szervről beszélünk, amelyet nem becsülhetünk le.

Az orrüreg nyálkahártyája megtisztítja a belélegzett levegőt, és mindemellett fel is melegíti azt. Kellemetlen, de könnyen orvosolható probléma, ha orrunkon nem kapunk elég levegőt. Ma már számos erre a célra készült készítmény -  orrcsepp, orrspray és orrbalzsam - közül választhatunk, melyek gyors, hatékony megoldást hozhatnak.

Mikor van szükségünk orrcseppre?

Az orr gyulladással járó, fertőzéses betegségei során hatásosan alkalmazhatunk gyógyszeres vagy tengervizes oldatot. Az orrcsepp segítséget nyújt, ha influenzával vagy megfázással küzdünk, hogy a végeredmény egy felszabadítóan mély lélegzetvétel legyen. Hatékonysága abban rejlik, hogy a gyulladt nyálkahártyát megnyugtatja, így a duzzadtság megszűnésével szabaddá válik a légzés.

megfázás során gyakran csak orrfolyással és orrdugulással kell számolnunk, influenza esetén viszont ajánlott a kiegészítő kezelés is a szövődmények elkerülése érdekében! Forduljunk orvoshoz, ha a következő tünetek lépnek fel: súlyosabb levertség, fejfájás, magas és hosszan tartó láz, izomfájdalom!

Orrspray

Az orrspray szórófejének köszönhetően az oldatot permetként juttatja az orrba, ezért az egyenletesebben és hatékonyabban oszlik el, mint a csepp változatnál.

Akárhogy is döntünk, arra ügyeljünk, hogy sem a cseppet, sem a spray-t nem szabad az előírtnál hosszabb ideig használni, mert azzal csak ártanánk az orrnyálkahártyának továbbá tárolásukkal kapcsolatos előírásukat is érdemes betartani.

Mikor alkalmazhatunk orrbalzsamot?

  • Az orrbalzsam, használatát tekintve rendkívül sokrétű:
  • az orr belsejébe juttatva gátat szab az allergiát kiváltó anyagoknak;
  • gyógynövények és különböző növényi olajok segítségével ápolja és táplálja az orr nyálkahártyáját, amely nátha és influenza idején különösen hasznos;
  • támogatja a légzőszerveket védő immunfolyamatokat.

Figyeljünk arra, hogy a különböző készítmények milyen hatóanyagokat tartalmaznak. Az antihisztaminra allergiás páciensek vagy a terhes/szoptatós anyukák számára kiváló gyógynövényes balzsamok érhetők el.

Szedjük össze a legfontosabbak tudnivalókat!

  • Az orrdugulásnak rengeteg oka lehet, ilyen módon számos gyógymód közül válogathatunk.
  • Megfázás, influenza esetén az orrcsepp vagy az orrspray nyújthat megoldást. A kettő közül nem véletlenül preferálják sokan a spray-t ugyanis az  orr nyálkahártyáján tökéletesen eloszlatja az oldatot, alkalmazása pedig egyszerűbb pipettával adagolható társával szemben.
  • Az orrbalzsam azoknak az allergiásoknak lehet hasznos,akik az orrnyálkahártya ápolására keresnek készítményt.
  • Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak abban, melyik terméket használjuk a fennálló probléma kezelésére, kérdezzük bátran kezelőorvosunkat vagy gyógyszerészünket. 

Kapcsolódó termékek