Adatkezelési szabályok!
Adatkezelési szabályok!

Tévhitek és megoldások – ha támad az influenza

Hidegrázás, elesettség érzés, magas láz, erős torokfájdalom, köhögés – az influenza még a legerősebbeket is képes kényszerpihenőre küldeni. Az influenza elég gyakori betegség, mégis sok félreértés és tévhit övezi. Ami amellett, hogy félrevezető, még kifejezetten ártalmas is lehet. Nézzük, mik a leggyakoribb tévhitek, és mit tehetünk, ha ránk is lecsapott a kór.

Az influenza elleni védőoltás után nem fertőződhetünk meg influenza vírussal

Ez így nem igaz. A védőoltás ellenére a vírus bejuthat a szervezetünkbe, viszont az oltás jó eséllyel megakadályozza a betegség és a szövődmények kialakulását. Azért csak jó eséllyel, és nem biztosan, mert a vakcina nem véd valamennyi létező influenza vírussal szemben, csak a szakemberek által, az előző szezon alapján kiválasztott törzsek ellen.

 

Egy szezonban csak egyszer kaphatjuk el az influenzát

Ez sem igaz! Hiába alakul ki védettség az adott influenza vírussal szemben, egy másik vírustörzs attól még megbetegíthet! Így ha már átestünk a betegségen, akkor is ügyeljünk a megelőzésre (kerüljük a zsúfolt helyeket és mossunk gyakran kezet!).

 

Az influenza nem sokkal több, mint egy sima megfázás

A tünetek hasonlóak, az influenzához általában izomfájdalmak és magas láz is társul. A sima megfázáshoz képest súlyosabb betegségről van szó, ami nagyon komoly szövődményeket is okozhat! Épp ezért, ha az influenza tüneteit észleli magán, forduljon kezelőorvosához!

 

Az influenza antibiotikumokkal gyógyítható

Ez sem igaz. Az antibiotikumok bakteriális fertőzések esetén segítenek, az influenzát viszont vírus okozza. Viszont, ha az influenza mellé baktériumok által kiváltott szövődmények is csatlakoztak (például hörghurut, arcüreggyulladás), akkor jön szóba az antibiotikum mint terápia. Influenzás panaszaival forduljon mindig kezelőorvosához, aki dönt a személyre szabott kezelésről.

 

Az influenza csak az időseket veszélyezteti

Az igaz, hogy az influenza szövődményei az idős, 65 év feletti betegekre nézve veszélyesebbek, de ettől a betegség minden korcsoportot  veszélyeztet. Az idősek mellett a 2 év alatti gyerekek és a krónikus tüdő- és szívbetegséggel küzdők is védtelenebbek a kórral szemben.

 

Az orvosi kezelést milyen otthoni praktikákkal egészítheti ki?

Influenza esetén nagyon fontos az ágynyugalom és a sok folyadékot kell fogyasztani. Ez azonban ne cukros üdítő legyen, hanem víz, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek és gyógyteák. Ez utóbbiak közül influenza esetén hasznos lehet a kamillatea, a borsmenta, a kakukkfű és a lándzsás útifű. A magas lázat csillapítani kell, a hűtőfürdő mellett vény nélkül kapható készítmények is segíthetnek ebben. Ugyanígy, hatékony köptetők, torokfertőtlenítő cukorkák is kaphatók. A magas dózisú C-vitamin szedés is segíthet a tünetek csökkentésében.

Mentés

Kapcsolódó termékek

1 632 Ft‎ 1 920 Ft‎ -15%