K-vitamin

2017-05-24

A természetben két változata fordul elő: fillokinon (más néven: fitonadion) (K1), amit a zöld növények, valamint a menakinon homológok (K2), amelyeket a bélbaktériumok szintetizálnak. További változatai szintetikusan előállított vitaminhatású vegyületek, amelyek tulajdonképpen vitamin prekurzorok. Ilyen a menadion (K3), menadiol (K4) és 2-metil-4-amino-1-hidroxinaftalin (K5).

Zsírban oldódó vitamin.

Hatásai:

A K-vitamin a véralvadáshoz nélkülözhetetlen összetevő. Gla-t tartalmazó egyéb proteinek előállításához is K-vitamin szükséges. Ezek között van a csontmész (osteocalcin).

Hiánya:

A legárulkodóbb jel, hogy a legkisebb sérülés esetén is a vérzés lassan áll el. A bőrt ért kisebb horzsolás is nagy feketés-kék nyomot hagy. K-vitamin-hiányra utal a lassú véralvadás és az alacsony prothrombin aktivitás.

Az újszülöttek bélrendszere steril, szervezetük kevés K-vitamint tárol, ezért születés után K-vitamin-injekciót kapnak a vérzékenység elkerülésére.

Felnőttekben ritka a K-vitamin-hiány, de sárgaságban az epehiány miatt előfordul.

Antibiotikum hosszú idejű (több hetes) szedése K-vitamin-hiányt idézhet elő. Májbetegség K-vitamin-hiányt idézhet elő. Crohn-betegség esetén fellép. Egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedése esetén jelentkezhet hiánya.

Túladagolás:

A K-vitamin túlzott bevitele általában nem jár mérgezési tünetekkel, de 100 μg-nál nem szabad többet bevenni, mert májkárosodást okozhat. Szintetikusan előállított K3-vitamint (menadion) használnak koponyán belüli és tüdővérzés esetén koraszülötteknél, ilyen esetekben előfordulhat, hogy a túladagolás a máj és az agy mérgezésével jár.

Ajánlott napi adag:

Nincs egyetértés a mennyiséget illetően, mert a hiányát nehéz előidézni. A javasolt adag 0,5...1,0 μg per kg/nap.

Az ember K-vitamin-szükségletét a táplálék K1-vitaminja és a bélbaktériumok által előállított K2-vitamin kb. fele-fele arányban fedezi. Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a szervezet K-vitamin-ellátottsága megfelelő. A K-vitamin 10-70%-a szívódik fel.

Főzéskor nagyon kevés megy veszendőbe a K-vitaminból.

Mellékhatás más gyógyszerekkel:

Nagy adagolású E-vitamin befolyásolja a K-vitamin felszívódását.

Szerző: Wikipédia