Amit a felfázásról tudni érdemes

2016-09-15

Mi az a felfázás?


Felfázás nevű betegség valójában nincs, a köznyelvben hívják így a húgycső és a húgyhólyag hurutos, gyulladásos megbetegedését, ami különösen a nőknél nagyon gyakori.

 

A felfázás tünetei


 

Miért alakul ki a felfázás?


A húgyutak megbetegedéseit leggyakrabban az E.coli baktérium okozza, ami a vastagbélben természetes módon is jelen van. A nőknél a hüvely nyílása és a húgycső közel található a végbélhez, így ha a húgycsőbe átjutnak a baktériumok, elszaporodhatnak ott, fertőzést okozva. Férfiaknál a hosszabb húgycső miatt ritkábban alakul ki a betegség. Náluk a felfázás kialakulásának esélyét például prosztata problémák, vagy húgycsőszűkület okozhatja. A pangó vizeletben ugyanis könnyebben és gyorsabban elszaporodhatnak a kórokozók. Az immunrendszer zavarai és cukorbetegség esetén is könnyebben alakul ki a felfázás.

 

Mit tegyünk felfázás esetén?


Az enyhébb felfázások általában néhány nap alatt gyógyulnak. Érdemes a kisebb tüneteket is komolyan venni, mert legrosszabb esetben a betegség átterjedhet a vesékre is. Ha 1-2 nap alatt sem múlnak a felfázás tünetei, akkor forduljon kezelőorvosához a panaszaival!

Felfázás esetén nagyon fontos, hogy sok folyadékot igyunk. A baktériumok így mielőbb kiürülhetnek a szervezetünkből. Emellett többféle, vény nélkül kapható készítmény létezik húgyúti fertőzések esetére. Segíthetnek például a tőzegáfonyát tartalmazó termékek, mert hatóanyagaik megakadályozhatják az E.coli baktériumok húgyutakban történő megtapadását, emellett erősíthetik az immunrendszert, ami szintén jól jön felfázás esetén.

Egyes gyógynövények fogyasztása is segíthet felfázás okozta kelletlenségek enyhítésére. A gyulladás csökkentésében hatékony lehet a kamilla, de sokat segíthet a vizelethajtó hatású aranyvessző és a csalán is.

A 100% tisztaságú teafa illóolaj is megoldást nyújthat a felfázás kezelésében. Csepegtethetjük a meleg fürdővízbe, de akár a fehérneműre, a  tisztasági betétre vagy a tamponra is. Belső alkalmazásuk előtt mindenképpen tájékozódjon erről a  patikában vagy kezelőorvosánál!

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár