Hogyan fertőződhetnek meg az ételek a szalmonella baktériumával?
Ha főzés előtt nem mos valaki kezet, akkor könnyen belekerülhetnek a baktériumok az ételekbe. A házikedvencek ürüléke tartalmazhat szalmonellát, így a kisállatok körüli higiénia elengedhetetlen a betegség megelőzéséhez. Amikor játszunk velük, simogatjuk őket, akkor utána mindig alaposan mossunk kezet! Vannak olyan ételek, amelyek fokozott veszélyt jelentenek, jellemzően a romlékony ételek tartoznak ide: a tojás, a tej és a hal.
Milyen tünetekkel jelentkezik a szalmonella fertőzés?
A betegség tünetei van, hogy fél nappal a fertőzött étel elfogyasztása után jelentkeznek, de általában 3 napon belül. Általános rosszullét, láz, hasfájás és hasmenés a tipikus tünetek. Sokszor előfordul, hogy tömegesen jelentkezik a betegség, és ugyanazon a helyen étkezők (például iskolai csoportok) kapják el, ez erősen utal a szalmonellózisra.
Hogyan lehet kezelni a szalmonellafertőzést?
Hogyan előzhető meg a szalmonella?