Egészséges fagyik házilag: Akkor sem kell lemondanunk a fagylaltokról, ha épp diétázunk, vagy egészségesebb ételekre szeretnénk váltani. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthetünk fagyit úgy, ha lefagyasztunk 10-20 dkg epret, majd ezután összeturmixoljuk 2 kisebb méretű, érett banánnal. Egy jó aprítógép, vagy egy erős turmix kell csak hozzá, ha önmagában nem viszi a gép a fagyasztott gyümölcsöt, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha még édesebb fagyit szeretnénk, akkor turmixoljunk hozzá néhány szem aszalt datolyát, vagy édesítsük meg xillit vagy sztívia hozzáadásával. Ha a csokoládé fagylalt a kedvencünk, akkor turmixoljunk össze banánt, vagy avokádót holland kakaóporral és fagyasszuk le (úgy, hogy közben 20 percenként keverjük át).
Eperleves túrógombóccal: Ez a főzés nélkül elkészíthető leves úgy hűsít, hogy közben fehérjével is ellátja a szervezetet. Ráadásul különlegessége miatt vendégváró fogásnak is ideális. Turmixoljunk össze 40 dkg epret (lehet fagyasztott is), 3 dl joghurtot, 2 dl vizet és ízlés szerint nyírfacukrot vagy sztíviát. Ha nem fagyasztott gyümölcsből készült, akkor tegyük be a hűtőbe egy-két órára. Sovány túrót keverjünk össze édesítőszerrel és egy kevés joghurttal, úgy hogy jól formázható masszát kapjunk. Ezután gyártsunk apró gombócokat belőle. Még különlegesebb lesz a levesünk, ha mandulaforgácsba forgatjuk őket. A gombócokat tálaláskor tegyük bele a levesbe.
Joghurtos tésztasaláta: Nyáron a húsos tésztaételek nagyon eltelítenek, de ha hiányzik a tészta, akkor van mód rá, hogy valamilyen könnyedebb, hűsítő fogás keretében tálaljuk kedvencünket. Nyáron sokaknak belassul az emésztésük, emiatt is javasolt a finom lisztből készült tészták helyett teljes kiőrlésűt főzni. Egy főre olyan 70-80 gramm száraz tésztát számítsunk, és főzzünk hozzá különféle zöldségeket, például feldarabolt répát, kukoricát, zöldborsót, karfiolt, brokkolit, ízlésünk és kedvünk szerint. Miután leszűrtük a zöldséges tésztát, hagyjuk langymelegre hűlni, és ekkor keverjünk hozzá kisebb kockákra vágott uborkát, ez a zöldségünk kifejezetten hűsítő hatású. Majd az egészet öntsük le behűtött joghurtos öntettel, ami alacsony zsírtartalmú joghurtból, összezúzott fokhagymából és apróra vágott friss fűszernövényekből készül.
Uborkaital: Ne írjuk le neve alapján ezt az italt, nagyon finom, és kellemes hűsítő hatása van. Egy kígyóuborkát mossunk meg alaposan, majd vágjuk fel apró kockára, vagy csíkokra. Tegyük egy 1-1,5 literes kancsó aljára. Ezután nyomjuk rá egy egész citrom levét (ha lehet, akkor használjunk bio citromot). Ezután tépkedjünk bele frissen szedett menta és citromfű leveleket, majd öntsük fel ásványvízzel. Hagyjuk egy órát szobahőmérsékleten állni, majd tegyük hűtőbe, és 3-4 óra múlva fogyaszthatjuk. Aromásabb italt készíthetünk, ha feldarabolt almát is teszünk a kancsóba.