Csipkebogyó: az egyik legjelentősebb hazai C-vitamin forrás, tíz dekában 200-1500 mg van, de sok más értékes anyagot is rejt. A-, B1-, B2-, és K-vitamin van benne, és cukrot, aminosavakat, flavonoidokat, illóolajat, karotinoidokat, pektint (vízben oldódó élelmi rost) tartalmaz.
Szerves savak (alma és citromsav), cseranyag (tannin), illóolaj, karotinoidok, flavonoidok, polifenolok is szerepelnek összetevői között. A magas természetes C-vitamin tartalmánál fogva a csipkebogyó segíti az immunrendszer működését, jó hatású lehet megfázásos betegségek esetén, emellett erősítheti a kötőszöveteket, és enyhe vizelethajtó hatással bír. Teáját hideg vízben történő áztatással készítsük, de fogyaszthatjuk lekvár, szörp és étrend-kiegészítők formájában.
Ananász: ízletes trópusi gyümölcs, ami nem csak ízével, de egészségre gyakorolt hatásával is kiérdemli a népszerűséget. Első számú hatóanyag a bromélia nevű enzim, ami a fehérje emésztésben nyújt segítséget, de a zsírégetésben ugyancsak hatékony lehet. Az ananász és az ananász tartalmú étrendkiegészítők a fogyókúrázók nagy barátai. Az ananásznak a tisztítókúrákban is helye van.
Szőlő: Az ősz tápláló gyümölcse, amit szőlőmagolaj és szőlőmag mikroőrlemény formájában is egészségünk szolgálatába állíthatunk. A sötétzöld színű szőlőmagolaj nagyon erős antioxidáns, kiválóan segíti a keringési rendszer és az immunrendszer működését.
Grépfrút: Nem mindenki szereti keserű íze miatt, ám ha nem bírjuk a gyümölcsöt fogyasztani, akkor táplálékkiegészítő formájában érdemes hozzá fordulnunk értékes hatóanyagai miatt. A grépfútmagcsepp hatékony fertőzéses megbetegedések és Candida gomba túlszaporodás esetén.
Tőzegáfonya: Számos étrendkiegészítő tartalmazza, mivel hatékonyan csökkentheti a húgyúti rendszer fertőzéseinek tüneteit, valamint segíthet a betegség kiújulását megelőzni. Emellett sok benne a C-vitamin.
Fontos, hogy ha bármilyen egészségügyi problémája van, forduljon kezelőorvosához, és tartsa be utasításait!