Hogyan hatnak az ételek a lelkiállapotunkra?
A legegyszerűbb úgy megvizsgálni a dolgot, ha az ételek és italok összetevőivel hozzuk összefüggésbe a kérdést. Például a kristálycukrot tartalmazó ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, viszont ez a hatás nem tart sokáig, így újra leesik az érték. Ez nem csak fizikai szinten előnytelen, de a lelkiállapotunkat is befolyásolja. A hullámzó vércukorszinttől a kedélyünk is nagyon változékony lehet, míg ha kiegyenlített szinten igyekszünk tartani az értéket, akkor nyugodtabbak, stabilabbak lehetünk. Ennek eléréséhez javasolt mellőzni a finomított ételek fogyasztását. A fehér liszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet, kristálycukor helyett pedig édesítsük ételeinket nyírfacukorral
Egyes vitaminok és ásványi anyagok jótékonyan hatnak a stresszes időszakokban. Például a B-vitamincsalád tagjai támogatják az idegrendszer működését, ezzel pedig a kiegyensúlyozott lelkiállapot építőkövei. Érdemes tehát sok B-vitamintartalmú ételt fogyasztani, mint amilyenek a belsőségek, a sovány halak és az olajos magvak, de ma már vitaminkészítmények alkotóelemeiként is hozzájuk juthatunk.
Az ételek lelki hatása az ősi egészségmegőrző rendszerek tükrében
A hagyományos kínai gyógyászat, és az indiai ájurvéda is számol az egyes ételek lelki hatásaival. Eszerint javaslatot tesz, hogy adott évszakban milyen ételt fogyasszunk, illetve bizonyos lelki problémák esetén mit tanácsos fogyasztani. Például, ha valakiben túlteng a düh, akkor hűsítő hatású ételeket javasol fogyasztani a túl sok tűz elem csillapítására. Ilyen például a kókusz, az uborka, a rózsavíz és a savanyított tejtermékek.
Ha valaki kedvetlen, nincs energiája, akkor sokat segíthetnek neki a melegítő hatású fűszerek, mint amilyen a feketebors, a chilli és a paprika.
A nőiség, finomság fejlesztésében segíthet például a körte és a vanília, valamint az ehető virágszirmok: rózsa, ibolya, orgona. Amennyiben nem tudunk tiszta, vegyszermentes forrásból hozzájutni ezekhez, akkor használhatunk helyettük rózsavizet is, például limonádénkba öntve belőle.
Férfias ételnek számít a bab, a csicseriborsó, a tökmag és a hagymafélék.