Gyulladáscsökkentő étrend

2019-01-28

Szakértők szerint a gyulladáscsökkentő diéták jó hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra, enyhítik az ízületi gyulladásokat, növelik az immunrendszer ellenálló képességét, továbbá a cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek. Ezen felül természetesen súlyunkra is hatással van a diéta, segít megszabadulni a felesleges kilóktól, illetve az ideális testsúlyt megtartására alkalmas.

A gyulladáscsökkentő diéta alapelvei

-        Immunrendszerünk a kor előrehaladtával, betegség miatt, vagy egészségtelen életmód következtében legyengülhet. Ennek elkerülése érdekében érdemes antioxidáns hatású vegyületeket fogyasztani. A diéta lényege és az egészséges immunitás egyik alapköve nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Kiemelten jótékony hatásúak: citrusfélék, cseresznye, meggy, áfonya, sárgabarack, sárgadinnye, dinnye, kelkáposzta, hüvelyesek, retek, cékla, sütőtök, hagymák (a fokhagyma enyhe vérnyomás problémák esetében is gyógyír).

-        Ajánlott magvakat (dió, mogyoró, mandula) és halat fogyasztani, melyek omega 6 és omega 3 zsírsavakat tartalmaznak. Az olajok közül a halolaj mellett az olívaolaj a legjobb választás.

-        Fehérjékből az alacsony zsírtartalmúakat kell előnyben részesíteni (fehér húsok), szénhidrát bevitelünket pedig teljes kiőrlésű gabonafélékből próbáljuk fedezni. Tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben.

-        A cukor csökkenti az immunrendszer aktivitását, így fogyasztása kerülendő.

-        A napi folyadékbevitel 2,5-3 liter legyen, főleg víz, illetve zöld tea.

Szerző: Gyógyszerfutár