Tippek a hús helyettesítésére:
- Tejtermékek: Ha a fehérje mennyiségét nem kell egészségügyi ok miatt korlátozni, vagy nincs szó laktózérzékenységről, akkor forduljunk bátran a tejtermékekhez. Sok fehérje van például a túróban és a sajtokban, ám mindkettőből javasolt az alacsony zsírtartalmúakat választani.
- Szója: Nagymértékben megoszlanak a vélemények a szója fogyasztásával kapcsolatban. Vannak, akik nagyon egészségesnek tartják, és mértéktelenül fogyasztják, míg mások kerülendőnek találják, például a paleo táplálkozás sem engedi meg fogyasztását. Az biztos, hogy a szójababban nagyon sok a fehérje, 10 dkg 45-50 grammot tartalmaz belőle. Ellenzői szerint befolyásolja a hormonális rendszer működését, és gyakran génmódosított formában árulják. Kutatások szerint napi 20-30 grammnyi szójafehérje fogyasztása nem zavarhatja meg a hormonrendszer működését. Javasolt olyan szójaterméket vásárolni, aminek csomagolására rá van írva, hogy nem tartalmaz génmódosított szóját. A szóját megvehetjük szárított szójagranulátum, szójakocka vagy szójaszelet formájában. Ezeket forró vízben, erősen befűszerezve áztatnunk kell, míg megszívják magukat vízzel, majd ezután a húshoz hasonlóan használhatóak. De a szójababból készült tofut is megvásárolhatjuk, és ma már többféle szójafelvágott kapható.
- Hüvelyesek: Szintén sok fehérjét tartalmaznak, jellemzően 10 dkg-ban 20-25 gramm van. Szénhidráttartalmuk, így a bennük lévő kalória is több, mint a húsokban, ezt ne felejtsük el belekalkulálni a diétánkba. Népszerű a lencse, a bab, a sárgaborsó, de kipróbálhatjuk a vörös lencsét is, mely nagyon gyorsan megfő.
- Olajos magvak: Nagyon magas a fehérjetartalmuk, 10 dkg mandula például 27 grammot tartalmaz. Viszont zsírtartalmuk (noha egészséges zsírról van szó) jelentős, így ennyi mandula 650 kalóriát tartalmaz. Az olajos magvak napi rendszerességű, mérsékelt fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
- Ha csökkenteni kell a fehérjebevitelt: egyes vesebetegségek és a köszvény esetén sokszor azt javasolják az orvosok, hogy kevesebb fehérjét fogyasszunk. Vannak, akiknek nagyon hiányzik ilyenkor a hús íze. Mit tehetnek ők? Készíthetnek fasírtot például burgonya és zöldségek felhasználásával, ha fokhagymát és erős ízű fűszereket adnak hozzá, akkor az eredmény hasonlítani fog a húsból készült fasírtokhoz. A sajtok fehérjetartalma is magas, kaphatók viszont kevesebb fehérjét tartalmazó növényi sajtok, a tej helyettesítése pedig megoldható növényi tejekkel.