Ha valaki tejfehérje allergiában vagy laktózérzékenységben szenved, akkor orvosa javaslatai szerint kerülje a tejtermékeket. Amennyiben nincs diagnosztizálva egyik betegség sem Önnél, viszont a tejtermékek fogyasztása után különféle tüneteket tapasztal (például hasfájás, hasgörcs, hasmenés, hányás, puffadás, bőrkiütések), akkor mihamarabb forduljon orvosához, és számoljon be neki a panaszáról.
Aki egészséges, érdemes mérlegelni a tejtermékek fogyasztásának előnyeit, és esetleges hátrányait.
A tejtermékek pozitív hatásai
A tejtermékek sok, jól hasznosuló fehérjét tartalmaznak. A sajtokban és a túróban kiemelten sok a fehérje, ám érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani ezek közül.
Sok bennük a kalcium, ami segíti a csontok és a fogak felépítését.
A tejtermékek D-vitaminban gazdagok, ami különösen annak fényében érdemleges, hogy ősztől tavaszig, amíg kevés napfény éri bőrünket, D-vitaminszintünk alacsony lehet. E vitamin hiánya könnyen depressziót okozhat.
Van olyan fehérje a tejben, ami segíti a vas felszívódását, ez különösen előnyes annak ismeretében, hogy a leggyakoribb hiánybetegség éppen a vashiány.
Egyes kutatások szerint a tejfogyasztás csökkenheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
A fermentált tejtermékek, mint amilyen a natúr joghurt és a kefir, jótékony hatással vannak a bélflóra állapotára.
Mit mondanak a tejtermék fogyasztás ellenzői?
Tippek az optimális tejtermék fogyasztáshoz