Árthat-e a túl sok tejtermék?

2018-01-18

Ha valaki tejfehérje allergiában vagy laktózérzékenységben szenved, akkor orvosa javaslatai szerint kerülje a tejtermékeket. Amennyiben nincs diagnosztizálva egyik betegség sem Önnél, viszont a tejtermékek fogyasztása után különféle tüneteket tapasztal (például hasfájás, hasgörcs, hasmenés, hányás, puffadás, bőrkiütések), akkor mihamarabb forduljon orvosához, és számoljon be neki a panaszáról.

 

Aki egészséges, érdemes mérlegelni a tejtermékek fogyasztásának előnyeit, és esetleges hátrányait.

 

A tejtermékek pozitív hatásai

A tejtermékek sok, jól hasznosuló fehérjét tartalmaznak. A sajtokban és a túróban kiemelten sok a fehérje, ám érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani ezek közül.

Sok bennük a kalcium, ami segíti a csontok és a fogak felépítését.

A tejtermékek D-vitaminban gazdagok, ami különösen annak fényében érdemleges, hogy ősztől tavaszig, amíg kevés napfény éri bőrünket, D-vitaminszintünk alacsony lehet. E vitamin hiánya könnyen depressziót okozhat.

Van olyan fehérje a tejben, ami segíti a vas felszívódását, ez különösen előnyes annak ismeretében, hogy a leggyakoribb hiánybetegség éppen a vashiány.

Egyes kutatások szerint a tejfogyasztás csökkenheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A fermentált tejtermékek, mint amilyen a natúr joghurt és a kefir, jótékony hatással vannak a bélflóra állapotára.

 

Mit mondanak a tejtermék fogyasztás ellenzői?

  • Egy svéd kutatás arra jutott, hogy a nagy mennyiségű tejfogyasztás meglepő módon nemhogy erősíti a csontozatot, de egyenesen gyengíti.        Kb 100 000 embert követtek 11 éven át, és arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy minél nagyobb mennyiségben fogyasztott valaki tejet, annál nagyobb eséllyel törte el valamelyik csontját. Nőknél, akik legalább 6 dl, vagy annál is több tejet ittak, 16%-al nagyobb eséllyel törték csontjukat, mint azok, akik csak 2 dl tejet ittak naponta.
  • Egy elmélet szerint a tejben található galaktóz nevű anyag felgyorsítja az öregedést, és növeli a halandóságot.
  • Egyesek szerint a tejtermékekben található hormonok összefüggésbe hozhatók a korai pubertással és növelhetik a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulási esélyeit.

 

Tippek az optimális tejtermék fogyasztáshoz

  • A fentiek ismeretében mindenkinek önmagának kell eldöntenie, hogy áll hozzá a tejtermék fogyasztás kérdéséhez. Valószínűleg az arany középút a célravezető, ha sok tejterméket fogyasztottunk eddig, akkor érdemes csökkenteni a bevitelt, és ha lehet, bio terméket vásároljunk.
  • Ha hiányzik a tej, akkor vásárolhatunk növényi tejeket, ezek készülhetnek rizsből, szójából, mandulából, kesudióból, kókuszból. Vannak növényi tejital porok, ezeket vízzel kell csak elkeverni, és fogyaszthatók.
Szerző: Gyógyszerfutár