Narancs

2017-04-27

A narancs vagy édes narancs (Citrus sinensis), népies neve auranci, oránzs déligyümölcs a citrusformák alcsaládjából.


Felhasználása

A külső héj (Aurantii cortex) illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sütve készített szárnyas ételekhez, virágát illatszerek alapanyagául is használják.


A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonoidokkal. A benne levő limonén különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.




Szerző: Wikipédia