A sütőtök kifejezést Magyarországon a tök Cucurbita maxima convar. maxima és a banántök fajtáira értik leginkább. Eredeti származási helye Közép- és Dél-Amerika. Amerikában a Halloween ünnepekkor kivájt töklámpásokat is sütőtökből készítik, ezek azonban jórészt a Cucurbita pepo fajtából kerülnek ki.
A Magyarországon leginkább termesztett nagydobosi változat termése szürkés vagy ezüstfehér héjú, húsa narancssárga.
A sütőtök magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás.
Pár említésre méltó változat:
Nagydobosi: alakja lapított gömb, héja szürkés színű, húsa narancssárga, súlya 4-8 kg.
Kiszombori: alakja enyhén nyújtott gömb, héja fehéres szürke, húsa narancssárga, súlya 4-6 kg.
Orange: alakja megnyúlt körte, héja sötét narancssárga színű, húsa narancssárga, súlya 2-4 kg
A sütőtököt gyakran fogyasztják sütve, krémleves formájában, de sütemény alapanyagaként is. Magját pörkölik, a magból étolaj nyerhető.