A cikóriakávé jótékony hatásai

2018-11-26

Mit kell tudni a cikóriáról?

A cikória az őszirózsafélék családjába tartozó, gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Utak mentén, parlagon heverő szántókon volt megtalálható. Virágzata kékes vagy kékesfehér, a levele tojásdad illetve lándzsa alakú. Az egyik legrégebbi zöldségféleként már az ókorban is termesztették, azonban nagyipari termelése a XVII. századhoz köthető, amikor a napóleoni háborúk idején fennálló kontinentális zárlat miatt nem lehetett kávébabot behozni Európába. Ma is nagy népszerűségnek örvend Franciaországban, Németországban és a Benelux államokban. Magyarországon főként a nyugati országrészén, Győr-Moson-Sopron megyében termelik.

Mivel a növény tápanyag- és vízigénye sem nagy, a lakásban cserépben is nevelhetünk cikóriát. A magokat május, illetve június környékén érdemes elültetni. Gyökerét már október közepétől le lehet szedni, azonban a főidénye novembertől márciusig tart, így a téli időszakban vitaminforrást biztosíthat szervezetünknek.

A cikória jótékony hatásai

- A cikória sok ásványi sót, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat, B1 és B2 vitamint, valamint niacint tartalmaz. Emellett jelentős jód és C vitamin forrás, a benne található karotin (A vitamin) mennyisége is majdnem megegyezik a sárgarépában találhatóval. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, valamint levele gyulladáscsökkentő, egyben kis mértékben hashajtó hatású.

- A legújabb kutatások szerint emésztést elősegítő funkcióján túl a cikóriagyökér kedvező hatással lehet a bélflórára, csökkenti a vastagbél rákosodásának kockázatát és májvédő szereppel is bír. A kávé készítéséhez hasonló eljárással tejeskávé, presszókávé és cappuccino készíthető belőle.

- Vitamintartalmán kívül magasabb fehérje és tápérték arányának köszönhetően egészségesebb a hagyományos kávéhoz képest, mentes a koffeintől annak káros hatásaitól, így akár a kávéról való leszokásban is segíthet. Gyökerén kívül a cikória rózsája ételek alapanyagaként használható, azonban érdemes előtte enyhén sós vízben áztatni, hogy megszabaduljunk jellegzetes keserű ízétől. Készíthetünk belőle krémlevest, salátát, köretet, csőben sült vagy rakott zöldséges ételeket, sőt még süteményt is.

Szerző: Gyógyszerfutár