A nyers ételek tényleg jobbak mint főtt társaik?

2019-02-17

Egyes nézetek szerint a diéta abszolút növényalapú, viszont vannak, akik a halat és húst is nyersen fogyasztják. Hal esetében a sushi lett igen népszerű a nyugati országokban, illetve közkedvelt vörös húsból készült étel például a tatárbifsztek és a steak.

Természetesen a kulináris élvezetekről nem kell lemondani, azonban a nyers étel diéta sok veszélyt rejt magában. A nyers húsok akár fertőzéseket is okozhatnak, hiszen hőkezelés hiányában a kórokozók nem pusztulnak el. Nyilván van némi hátránya a hőkezelésnek, de előnye sokkal több. Főzés során elveszítünk néhány tápanyagot, mint a C-vitamin, és a B-vitaminok, viszont vannak olyan tápanyagok, melyek csak főzés útján szabadulnak fel. Erre példa a paradicsom, melyet, ha megfőzünk, ötször annyi likopint nyerünk belőle, mint nyersen, valamint a répa, melynek főzése sokkal elérhetőbbé, emészthetővé teszi a béta-karotinokat. A diéta hívei szerint 40 Celsius-fok a maximális hő, ami érheti a nyers ételeket.

A nyers étel étrenden belül sokan gyakorlatilag a nyers vegán diétát alkalmazzák, vagyis kizárólag állati eredettől mentes ételt vesznek magukhoz. Azonban az ember több százezer éve alkalmaz hőkezelést, és több millió éve fogyaszt állati eredetű ételt. Az antropológusok kutatásaik során megállapították, hogy a tűz és a főzés felfedezésének köszönhető, hogy az emberi agy drámaian és gyorsan fejlődött. A nyers ételek megrágása, emésztése sok energiát igényelt, a főzés által viszont ételeiket könnyebben és gyorsabban emészthetővé tették, így képesek voltak energiát termelni agyuk növekedéséhez.

Egyes dietetikusok úgy vélekednek, hogy a nyers étel diéta bizonyos betegségeknél akár javulást idézhet elő, ilyen például a rheumatoid arthritis (ízületi gyulladások), azonban az étrend folytán felmerülő hiányállapotok betegséget okozhatnak. Csökkenhet a csontsűrűség, menstruációs zavarok léphetnek fel. A vegán étrendet egészségesnek megítélő orvosok sem értenek egyet a nyers vegán irányzattal, hiszen így már igen kevés étel áll rendelkezésre, az egyén gyakorlatilag nem jut elég tápanyaghoz.

A nyers étel étrend szakértői viszont azzal érvelnek, hogy a hőkezelés eltünteti az ételek hasznos enzim tartalmát. Ez valóban így van, de az emberi szervezet képes elkészíteni a saját emésztőenzimeit. Az pedig, hogy ezeknek az enzimeknek a száma véges, és egyszer elhasználódnak, egy alaptalan felvetés. Enzimpótlás csak enzimtermelési probléma esetén szükséges.

Az orvosok többsége úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozás lényege a kiegyensúlyozottság, és mértékletesség, így főtt és nyers ételeket is egyaránt érdemes fogyasztani. Azonban ha mégis valamilyen drasztikus életmódváltásra adjuk a fejünket, azt mindenképpen beszéljük meg saját orvosunkkal.

Szerző: Gyógyszerfutár