Hat tipp, hogy mi mindenre jó a szódabikarbóna

2017-05-08

1. Lefolyótisztítás: A boltokban kapható lefolyótisztítók általában durva, maró hatású vegyi anyagok, ám mi ezeket könnyen mellőzhetjük! Megelőzésképpen érdemes heti egyszer néhány evőkanál szódabikarbónát beleszórni a lefolyóba, majd egy kevés 20%-os ecetet ráönteni. A két anyag kémiai reakcióba lép egymással, és az erőteljes pezsgés feloldja a lerakódásokat, ráadásul remekül fertőtlenít és szagtalanít is. Dugulás esetén akár 5-10 dkg szódabikarbónára, és több ecetre is szükség lehet.

 

2. Takarítás: A szódabikarbónát az egész lakásban felhasználhatjuk a makacsabb lerakódások eltávolítására. Egy nedves szivacsra szórjunk belőle egy keveset, és dörzsöljük át vele a csempéket, konyhapultot, vagy a fürdőkádban megtapadt szennyeződéseket. Makacs kosz és elszíneződés esetén érdemes negyed órás hatóidővel számolni.

 

3. Gyomorsav közömbösítés: A szódabikarbónát régen előszeretettel használták a túlzott gyomorsav képződés csökkentésére. Mi is kipróbálhatjuk, de fontos, hogy refluxos tüneteinket mindenképpen vizsgáltassuk ki orvossal! A szódabikarbóna enyhítheti a gyomor túlzott savasságát, és csökkentheti a puffadást.

 

4. Sütés: Sütemények, péksütemények készítéséhez is felhasználhatjuk a szódabikarbónát. Omlósabbá, puhábbá teszi a tésztát, kissé meg is emeli, így a sütőport ki is válthatjuk vele.

 

5. Rovarcsípés: Akit csípett már meg méh, vagy darázs, az tudja, hogy mennyire tud fájni mindez. Amennyiben allergiás reakciók jelentkeznének, akkor azonnal hívjunk mentőt, ám ha „csak” a fájdalom jelentkezik tünetként, akkor azt megpróbálhatjuk szódabikarbónával is csillapítani. Ehhez keverjünk össze néhány evőkanál szódabikarbónát egy kevés vízzel, majd a pasztát kenjük rá a csípésre.

 

6. Főzés: Amennyiben a zöldségek főzővizébe teszünk egy kis szódabikarbónát, akkor lágyabbak, puhábbak lesznek anélkül, hogy túl sok ideig főznénk őket, tehát vitamin és ásványi anyag tartalmuk magasabb marad.

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár