Szájüregünk igazi baktériumtanya, de ha az egyensúly nem bomlik fel, akkor a problémáktól sem igen kell tartanunk. Sőt, ezek a baktériumok fontos szerepet játszanak az (elő)emésztésben.
Következményekkel abban az esetben kell számolnunk, ha ez az egyensúly például a nem megfelelő szájhigiénia vagy a helytelen étrend (esetleg bizonyos betegségek) miatt felborul.
A szuvas fogak kialakulása több tényezős, de ha idejében elcsípjük, még megállítható a folyamat.
A szájban található baktériumok
Habár ezek a baktériumok nem azért vannak a szájüregben, hogy nekünk bosszúságot okozzanak, valljuk be, néha azért sikerül nekik. Eredeti szerepük ugyanis az egészséges szájflóra fenntartása lenne, de ha egy kicsit megváltozik a környezet, akkor túlzottan elszaporodnak, abból lesz a baj.
Egyes baktériumok ugyanis a (fogainkon megtapadó) étel lebontása közben savakat termelnek, és a savak köztudottan nem tesznek jót a fogzománcnak. A fogínygyulladás és fogínysorvadás, valamint a fogszuvasodás elkerüléséért tehát legyünk körültekintőek a szájápolás terén! Számos, kifejezetten az íny védelmére kifejlesztett fogkrémek közül választhatunk.
Cseréljük fogkefénket 2-3 havonta és betegséget követően is, valamint minden nap használjuk a fogselymet is.
Érdekes egyébként, hogy a fogzás előtt lévő kisbabák szájában kevés baktérium található, és csak a fogak megjelenésével válik a szájüreg baktériumban gazdag területté.
A fogszuvasodás melegágya a dentális plakk
Ugyan a nyálunk egyik feladata éppen az, hogy a szájüreget tisztán tartsa, egyes helyeken ez nehezen valósul meg. Ennek nagyon egyszerű az oka: a fogak bizonyos részeihez nehezebben jut el a nyálunk.
Ráadásul az ilyen apró mélyedésekben könnyebben megtapad a lepedék, amely csak alapos fogmosással tisztítható ki onnan.
A szájüregben képződő plakk leggyakrabban a fogbarázdákban, a fogak egymás felőli (approximális) felszínén, valamint a fogak nyaki részén tapad meg és okoz problémát. Az utóbbi elkerülhető a megfelelő fogkrém kiválasztásával és a fogselyem rendszeres (napi egyszeri) használatával.
Az elfogyasztott táplálékok szerepe
A túlzottan savas és szénhidrátban gazdag ételek, italok sem kedveznek a fogaink egészségének. Ha mégis ilyeneket fogyasztunk, alaposan öblítsük ki a szánkat vízzel, majd ha lehetőségünk van rá, 30-60 perccel az étkezés után mossunk is fogat.
Aki a nassolók közé tartozik, szintén elősegíti a szuvasodás kialakulását. Hogy miért? Azért, mert a gyakori étkezések között a szájüregnek nincs ideje visszaállítani az ottani pH-értéket. Érdemes tehát a főétkezéseken kívüli nasiról lemondani!
Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak, hogy melyik terméket használjuk a fennálló probléma kezelésére, kérdezzük bátran kezelőorvosunkat vagy gyógyszerészünket.