A pellagra tünetei
A pellagra nem volt egy halálos betegség, viszont a hozzá gyakran kapcsolódó fehérjehiány igen, ugyanis a kukorica aminosav összetétele nem optimális az emberi szervezet számára.
Miért alakul ki a pellagra?
Érdekes, hogy a kukoricában valójában van niacin, ám az nem szívódik fel belőle az emberi szervezetbe, így ha valaki szinte kizárólag kukorica fogyasztásával fedezi a kalóriaszükségletét, akkor kialakulhat nála a pellagra.
A pellagra története
Először 18. század elején figyeltek fel a betegségre, ami napjainkban leginkább csak Indiát és a dél-afrikai országokat sújtja. Európában és Amerikában gyakorlatilag már egyáltalán nem diagnosztizálják ezt a betegséget – noha bőven lenne mit javítanunk táplálkozási szokásainkon, ám egy átlagos modern étrend sem vezet a súlyos hiánytünetek kialakulásához.
A betegség alaposabb megismerésében sokat segített Mexikó esete. Ebben az országban a pellagra nem volt gyakori, pedig sokan éltek gyakorlatilag kukoricán. Ugyanakkor itt a kukoricát lime-os vízzel tették élvezetesebbé, és ez biológiailag hasznosíthatóvá tette ezt a fontos vitamint.
A pallegra gyógyítása és megelőzése