Mindent a teljes kiőrlésű lisztekről és gabonákról

2018-11-28

Miért jó, ha teljes kiőrlésű liszteket és teljes gabonákat fogyasztunk?

- A teljes kiőrlésű lisztek rosttartalma jóval magasabb, ezzel jó hatást gyakorolnak az emésztésre, segíthetnek a testsúly csökkentésében, hamarabb jól lehet lakni tőlük, így nem fogyasztunk felesleges plusz kalóriákat. A testsúlynövekedés megelőzésével kisebb esélyünk van olyan betegségekre, mint a rák, a visszér, a keringési zavarok és a szívbetegségek.

- A teljes kiőrlésű lisztekben jóval több a magnézium, ami hozzájárul a csont- és izomrendszer, valamint az idegrendszer jó működéséhez. Tíz deka teljes kiőrlésű búzaliszt 283 mg magnéziumot tartalmaz.

- A magnézium mellett a teljes kiőrlésű gabonák sok B-vitamint és folsavat tartalmaznak.

- Kutatások szerint azok körében, akik napi 3 alkalommal ettek teljes kiőrlésű gabonát, 25 százalékkal csökkent a szívroham kockázata.

Egészségesek-e a boltban kapható teljes kiőrlésű pékáruk?

- Az biztos, hogy a legegészségesebb és legfinomabb mindig az, amit mi magunk frissen készítünk. Érdemes mindig tartani otthon többféle teljes kiőrlésű lisztet és hántolatlan gabonát. Ha nincs időnk magunknak sütni, akkor a boltban jól nézzük meg, mit veszünk.

- Válasszunk olyan teljes kiőrlésű pékárut, ami minél kevesebb összetevőt tartalmaz. Ammennyiben hosszasan sorolják az összetevőket a csomagoláson, akkor jó eséllyel sok adalékanyagot és tartósítószert felhasználtak a gyártás során.

- 2017 június végén üdvös változások történtek a kenyérfélék megnevezésével kapcsolatban, a gyártók így kevésbé tudják félrevezetni a vásárlót. Eszerint ezután csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amik bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti részben teljes kiőrlésű lisztből sülnek (eddig ehhez elég volt az 5 százalékos arány!) Hasonlóan módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet.

Mire kell figyelni, ha valaki elkezd teljes kiőrlésű lisztet fogyasztani?

Érdemes nem hirtelen átállni. Fokozatosan javasolt, először felesben kell keverni fehér liszttel. Így az emésztőrendszernek van ideje átállni a magasabb rosttartalomra. Emellett érdemes több vizet inni, mint eddig.

Szerző: Gyógyszerfutár