Mikroelemek, ásványi anyagok
Az emberi szervezet optimális működéséhez nagyon sokféle tápanyagra van szükség, amelyeket legtöbbször a táplálkozás során veszünk magunkhoz. Ezek a tápanyagok szerepet játszanak szervezetünk zökkenőmentes működésében, így többek között az anyagcserében és energia-hasznosításban, valamint a sejtek életfolyamataiban. Egy egészséges immunrendszer bizonyos fokig képes tolerálni ezek hiányát, azonban ha krónikus betegségben szenvedünk, kulcsfontosságú ezek pótlása, például vitaminokkal, táplálék kiegészítők formájában.
A cink fontos szerepet kap a vércukorszint szabályozásában, fontos, mert közrejátszik az inzulintermelésben és annak hatékony működésében. A króm és a vanádium javítja szervezetünk inzulinérzékenységét.
Gyógynövények, gyógynövényként alkalmazható gyümölcsök
Gurmar (Gymnema sylvestre): hindu nevének jelentése, a „cukor elpusztítója”, a szénhidrát-egyensúlyban betöltött kiemelt szerepére utal. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkentheti az inzulin-rezisztenciát, növeli a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek számát, serkenti a májműködést.
A keserű dinnye (bitter melon) erősíti a szervezetünk saját vércukor-szabályozó képességét. Magjában inzulin-szerű molekulák vannak, továbbá javítja a máj glukózfelvevő képességét.
A fekete áfonya levele segít az erek épségének megőrzésében, csökkentve az érelmeszesedést, rugalmassá téve az érfalakat.
A balzsamkörte fokozza az inzulintermelést, míg a homoktövis csökkenti a vércukorszintet.
A közönséges vagy nagy bojtorján több területen is segít a cukorbetegeknek. Inzulintartalma csökkenti a vércukorszintet, miközben segít a méregtelenítésben (tisztítja a vért, méregteleníti a veséket, májat, gyomrot), csökkenti a koleszterinszintet.
Mielőtt azonban elkezdenénk a fent említett gyümölcsök és gyógynövények étkezéseinkbe való beiktatását kérjük ki kezelőorvosunk, gyógyszerészünk véleményét, hiszen ezek közül vannak olyan hatóanyaggal rendelkezők amelyek befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatásait.