Miért fontos a vas bevitel?
Azért, mert a vas a vér hemoglobinjának alkotóegysége. Abban segít, hogy testünk minden sejtje elegendő oxigénhez jusson, és ez az egészség egyik alapvető záloga. Az izomműködésben rendkívül fontos szerepet tölt be a vas, a fehérjealkotó folyamatokba résztvevő enzimekhez kell, valamint az izmok egyik festékanyagát a vas adja. Emellett segítheti a fertőzéses eredetű betegségek megelőzését.
Milyen tüneteket okoz a vashiány?
- Hajhullás
- Sápadtság
- Torokszorító érzés
- Állandó fáradtság
- Szédülés
Mi okozhatja a vashiányt?
- Gyakran a nem megfelelő, hiányos táplálkozás okozza, ekkor a probléma kezelésének alapja a magas vastartalmú ételek gyakoribb fogyasztása.
- Egyes betegségek miatt és a modern életmód következtében csökkenhet bélrendszerünkben a tápanyagok felszívódása, emiatt kialakulhat a vashiány. Ritkán belső vérzés, daganatos betegség lehet a háttérben.
- Nőknél az erős menstruáció szintén okozhat vashiányt.
Mennyi a javasolt vasbevitel?
Átlagosan egy felnőtt napi vasbevitel igénye 14 mg.
Milyen ételek tartalmaznak sok vasat?
Kiváló vasforrásnak a máj, a húsok, a tojás és a tej számítanak. Továbbá magas a vastartalma a spenótnak, a céklának, a korpának, az aszalt baracknak, az algaféléknek és a tonhalnak.
Néhány ételféleség konkrét vastartalma:
csiperke gomba 50 grammban 5 mg
mogyoró 50 grammban 15-20 mg
mandula 50 grammban 3-4 mg
libamáj 100 grammban 6-7 mg
sertésmáj, marha-/borjúmáj 100 grammban 5-10 mg
kenőmájas, májpástétomok 100 grammban 4-5 mg
vörös húsok 100 grammban 3-4 mg
szardínia konzerv 100 grammban 3 mg
lencse, bab, csicseriborsó 50 gramm főttben 2-4 mg
pulykahús 100 grammban 2-3 mg
spenót, sóska 100 grammban 2-5 mg
eper 100 grammban 3 mg
sárgabarack 100 grammban 2 mg
zöldborsó, zöldbab 100 grammban 2-3 mg
paradicsomlé 1 dl-ben 1-1,5 mg
Fontos tudni, hogy a táplálkozás megváltoztatása mellett szükség lehet vastartalmú étrendkiegészítők fogyasztására is. A vas felszívódását segíti a C-vitamin. Léteznek olyan komplex készítmények, amelyek már eleve tartalmazzák ezt a vas hasznosulása szempontjából fontos vitamint.