A zsíros haj jellemzői
A zsíros haj látvány alapján is felismerhető. A hajszálak olajos fényűek, összetapadt benyomást keltenek, a haj a fejbőrre lapul. Tapintásra pedig zsíros, csúszós érzetet adnak a hajszálak. A hajat gyakran, akár 1-2 naponta is mosni kell ahhoz, hogy ne legyenek feltűnőek a fenti tünetek. Súlyosabb esetekben korpásodás és hajhullás is társul a zsírosodáshoz.
Miért zsírosodik a haj?
Alapvetően a faggyúmirigyek túlzott aktivitása okozza a problémát. Ennek több oka is lehet. Például nagyon gyakran a túlzott stressz váltja ki, de a háttérben a szervezetben bárhol kialakult gyulladás, hiányos táplálkozás, vitaminhiány, szmogos levegő és felszívódási zavar is állhat. Kamaszkorban a haj zsírosodása természetes jelenség is lehet.
Tippek zsíros haj esetére
Kerüljük a zsírokban gazdag élelmiszereket, a húsipari készítményeket, önteteket, rántott ételeket. Tegyük félre a túlzottan irritáló fűszereket – vagy csak módjával használjuk őket. Kerüljük az alkohol tartalmú italokat, valamint a tejcsokoládét tartalmazó édességeket. Ezek helyett fogyasszunk natúr tejtermékeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint növényi rostokban gazdag táplálékokat. Naponta igyunk legalább két liter vizet: ezzel is elősegítjük a szervezet megtisztulását, és egészséges működésének helyreállását.