Az antibiotikumok és a probiotikumok

2017-01-10

Hogyan működnek az antibiotikumok?

Az antibiotikumok meggátolják a baktériumsejtek szaporodását, illetve életfolyamataik működését is hátráltatják. Olyan folyamatokat akadályoznak, amelyek a vírusokra nem jellemzők, emiatt van az, hogy ezek a gyógyszerek nem segítenek a vírusos fertőzések esetén. A különféle antibiotikum típusok különböző elveken pusztíthatják el a baktériumokat. Van például, amelyek a sejtburok hártyáját pusztítják el, míg mások megakadályozzák a baktériumok életfolyamataihoz szükséges fehérjék szintézisét.

Az antibiotikumok mellékhatásai

Amellett hogy minden évben sok ezer ember életét mentik meg az antibiotikumok, mellékhatásaikkal is számolni kell. Egészen a közelmúltig sok orvos a vírusos fertőzésekre szintén antibiotikumot írt fel, mondván, nehogy kialakuljon bakteriális felülfertőzöttség. Súlyosabb betegségeknél ennek a metódusnak van létjogosultsága, azonban egyszerűbb megfázásoknál ez inkább káros, mivel a túl gyakori antibiotikum szedés miatt ellenállóvá válhatnak a baktériumok, illetve erősebben jelentkezhetnek az egyes mellékhatások.

Az antibiotikum gyakori mellékhatásai a különféle emésztési problémák és gombás fertőzések (főleg nők esetében, és nőgyógyászati fertőzések a jellemzők). Előbbi émelygés, hányinger, gyomorpanaszok, puffadás formájában jelentkezhet.

Az antibiotikum okozta mellékhatások megelőzhetők, csökkenthetők probiotikum szedésével. A probiotikumok jótékony mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek segítik megőrizni, helyreállítani a bélflóránk egészségét.

 

Antibiotikum szedésével kapcsolatban az alábbiakat javasoljuk:

  • Tartsa be az orvos utasításait, és akkor se hagyja abba idő előtt az antibiotikumok szedését, ha már sokkal jobban érzi magát.
  • Szedjen probiotikumot. Ezek lényegében jótékony baktériumok és gombák, amelyek megtelepednek a vastagbélben, és ellensúlyozzák az antibiotikumok bélflóra károsító hatásait.
  • A legtöbb probiotikumot nem szabad az antibiotikummal együtt bevenni, mivel ezek csökkenthetik a gyógyszer hatását.
  • Javasolt probiotikus élelmiszereket fogyasztani, ilyen például a natúr joghurt és a kefír. Ezeket érdemes legalább 2 órával az antibiotikum beszedése előtt vagy után megenni.
  • Fontos, hogy a probiotikumokat ne csak akkor kezdje el szedni, amikor már tapasztalja magán az antibiotikum mellékhatásait. Érdemes már a gyógyszerszedés napjától probiotikumot szedni, egészen a gyógyulást követő néhány hétig.

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár