A bélgázokról
Jó tudni, hogy a bélgázok keletkezése egy bizonyos mértékig teljesen természetes. Szervezetünk napi szinten 1-2 liter gázt termel, ami aztán vagy a szájon, vagy a végbélnyíláson keresztül távozik. A bélgáz többféle gázból tevődik össze, a kellemetlen szagokért ezek közül a kén alapú gázok felelősek.
A túlzott gázképződés és a puffadás okai
Amennyiben gyakran jelentkezik a puffadás, akkor az utalhat egyes emésztőrendszeri problémákra, így mindenképp érdemes kezelőorvosunknak jelezni a probléma fennállását. Egyébként gyakran a bélflóra egyensúlyának felbomlása váltja ki a kellemetlen jelenséget. Amennyiben nincsenek szervi okok, akkor az is lehet, hogy a táplálkozásunkban keresendő a dolog miértje. A kapkodva, alapos rágás nélküli étkezések, a túlzott szénhidrátfogyasztás, és az egyéni ételérzékenységek is okozhatnak kellemetlen tüneteket. A puffadás az IBS (irritábilis bél szindróma) egyik kiváltója is lehet. A nagyon gyakori funkciózavarnak másik tipikus tünete a hasmenés és a szorulás váltakozása.
Mit tegyen puffadás esetén?
Mindenképpen jelezze kezelőorvosának, ha gyakran jelentkeznek a panaszok! Mivel gyakori, hogy a puffadást egyes ételek fogyasztása váltja ki, ezért érdemes néhány hétig étkezési naplót vezetnie. Ez segít megfigyelni, hogy milyen élelmiszerek fogyasztása után jelentkezik a puffadás. Gyakran ludas például a káposzta, a bab, a kelbimbó, a brokkoli, de akár egyes gyümölcsök, a búza és a fruktóz is kiválthatja a panaszokat, így érdemes lemondani a kellemetlenséget okozó ételről mielőbb.
A puffadás kezelésében hatékony lehet a probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó készítmények fogyasztása is. Ezek támogatják a bélflóra harmonikus működését. Emellett vény nélkül kaphatók kifejezetten a felfúvódás ellen kifejlesztett készítmények is léteznek. Amennyiben a puffadáshoz hasi görcsök is csatlakoznak, akkor görcsoldók és görcsoldó hatású teák hozhatják meg az enyhülést.