Milyen szerepet tölt be a bélflóra?
A bélflóra egymással szimbiózisban élő, jótékony mikroorganizmusok összessége. Ezek szerepe, hogy megvédjék a szervezetet a káros mikrobáktól, emellett vitaminokat termel, szabályozza emésztőrendszerünk működését, elősegíti a tápanyagok felszívódását, a cukrok lebontását és például a vas hasznosulását is a szervezetben. Mindebből látszik, hogy ha sérül a bélflóra, akkor az közvetetten az egész szervezetünkre kihat. Ha legyengül az immunrendszer, akkor fogékonyabbak vagyunk a betegségek kialakulására. A gyenge felszívódás miatt pedig szervezetünk nem kapja meg a számára fontos anyagokat. A bélflóra károsodhat például a sok antibiotikum szedése miatt, de a tartós stressz, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás is gyengítheti. Honnan tudhatjuk, hogy probléma van a bélflóránkkal? Ennek tünetei lehetnek a különféle emésztési zavarok, a puffadás, a székrekedés és hasmenés váltakozása, a fokozott gázképződés, a fáradékonyság és a gyakori fejfájás is. Fontos azonban, hogy panaszainkkal forduljon kezelőorvosunkhoz!
Hogyan lehet javítani a bélflóra állapotán?
Az egészséges életmód, szervezetünk méregtelenítése és a bélflóra helyreállításának támogatása segíthet a problémán. Alapvető fontosságú az étkezési szokások megváltoztatása. Mellőzzük a finomított cukor, és a finomított cukortartalmú édességek fogyasztását. Ha nem bírjuk ki édességek nélkül, akkor sztíviával, nyírfacukorral vagy esetleg mézzel édesítsük ételeinket. A nehéz, rántott ételeket is érdemes kiiktatni étkezésünkből, csakúgy, mint az alkohol fogyasztását. Étkezéseinkbe iktassunk be ezek sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint gabonákat, csírákat. Így elegendő rostot viszünk be a szervezetbe, ami jótékony hatású az emésztőrendszerre.
Lényegi dolog, hogy növeljük étrendünkben a hasznos, probiotikus baktériumok mennyiségét. Ezt például natúr joghurtok, kefirek és egyéb fermentált élelmiszerek fogyasztásával tudjuk elérni. Gyorsabban helyreállítható a bélflóra olyan, vény nélkül kapható probiotikumos készítmények fogyasztásával, amelyek nagy számban tartalmaznak probiotikus baktériumtörzseket.