Az immunrendszer több részből tevődik össze: a falósejtek, a gyomor savtartalma, a különféle nyálkahártyák (száj, tápcsatorna, légutak, húgyutak, nemi szervek), a szervezetünkben különféle helyeken termelődő baktériumölő anyagok (mint pl. a nyálban található lizozim elnevezésű enzim), a bélflóra baktériumai együtt alkotják szervezetünk védelmi rendszerét.
Az immunrendszerünk feladata az ún. szabad gyökök semlegesítése is. Ezek a molekulák a szervezetünkben is termelődhetnek, de a külvilágból is bejuthatnak. Fő veszélyüket abban láthatjuk, hogy agresszív reakcióképességükkel felbontják sejtjeink molekuláinak struktúráját.
Hogyan erősíthetjük az immunrendszert?
Gyakran olvashatunk a táplálék kiegészítőkről, vitaminokról sőt az étkezéseinkbe iktatott klasszikus és reform élelmiszerek egyikéről-másikáról is, hogy immunerősítő hatással bírhatnak. Többek között a magas C-vitamin tartalmú csipkebogyó tea, az E-vitaminban gazdag olajos magvak is mind segíthetnek a belső védelmi rendszerünk erősítéséhez.
Az immunrendszer erősítését szolgálja a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, hiszen ez az alapja a sejtek optimális anyagcseréjének, a nyiroknedv elégséges mennyiségének, a nyálkahártyák épségének. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartására, hiszen a túl savas közeg kedvez a gyulladásoknak, a túl lúgos közeg pedig kiváló táptalaj a vírusok és baktériumok szaporodásához.
Összhang és védelem
Ahhoz, hogy minden tökéletesen bonyolódjon le, ne legyen túl lassú, túl gyenge vagy épp túlzott a védekező harc, hihetetlen sok mindennek kell összhangban lennie, együttműködnie és megfelelő arányban rendelkezésre állnia. Az orvostudomány ugyan már felbecsülhetetlenül sok információval rendelkezik az immunrendszerről, mégis nehéz a gyakorlatban, a gyógyítás és megelőzés síkjára lefordítani és alkalmazni a meglevő információkat. Ezért legjobb, ha minden erőnkkel védjük, és erősítjük ezt a lenyűgözően összetett és sokszínű rendszert.