Milyen funkciókat tölt be az E-vitamin a szervezetünkben?
Milyen ételek tartalmaznak E-vitamint?
E-vitamint tartalmaznak a húsok, a belsőségek, a tojás, a hidegen sajtolt növényi olajak, a müzli és az olajos magvak közül például a mandula.
Mennyi a napi E-vitamin szükséglet?
A napi javasolt fogyasztási mennyiség 10-15 NE/IU, de vannak olyan ajánlások, amelyek ennek akár tízszeresét is javasolják.
Hogyan fedezhetjük az E-vitamin szükségletünket?
A táplálkozás mellett vitaminkészítményekkel is pótolhatjuk a szükséges napi mennyiséget. Külön E-vitamin tablettát is szedhetünk, de a legtöbb multivitamin készítmény is tartalmazza ezt a fontos, zsírban oldódó vitamint. Multivitamin készítményt találunk tabletta, kapszula, gyümölcsös szopogatós cukorka és pezsgőtabletta formájában is. A pezsgőtabletta nagy segítség, ha valakinek nyelési nehézségei vannak, vagy nem szívesen nyel le nagyobb méretű tablettákat. Illetve ezekből finom, gyümölcs ízű ital készíthető, így a gyerekek többsége is elfogadja. Azért is érdemes multivitamint választani, mert a C-vitamin és a szelén fogyasztása elősegítheti az E-vitamin hasznosulását a szervezetben. A- és C-vitaminnal együtt fogyasztva pedig szerepet játszhat az érelmeszesedés megelőzésében.