Mindent az E-vitaminról

2017-03-16

Milyen funkciókat tölt be az E-vitamin a szervezetünkben?

  • Az E-vitamin általános sejtvédő hatással rendelkezhet. A szabad gyökök előbb lépnek reakcióba vele, mint szervezetünk sejtjeivel, így megvédhet minket azok káros hatásaitól. Leginkább a sejthártyára fejti ki ezt a védő hatást, ezzel segítheti elő az öregedési folyamatok csökkentését.
  • Jótékony hatást gyakorolhat a sebgyógyulás folyamatára.
  • Az E-vitamin az idegrendszer számára is előnyös, ugyanis óvhatja azokat a sejteket is a szabad gyököktől, amik az idegsejteket védik. Így hozzájárulhat a jó agyi funkciók megőrzéséhez.
  • szívre is jó hatással lehet, segíthet megakadályozni a vérrögképződést, illetve védi a koszorúereket. A különféle szívbetegségek kialakulásában közreműködő gyulladások megelőzésében, mértékük csökkentésében is szerepet játszhat. Az érelmeszesedés megelőzését is segítheti.
  • Segíthet megelőzni a vérsejtek károsodását.
  • Az E-vitamin támogathatja az immunrendszer munkáját, így közreműködhet a fertőzéses megbetegedések megelőzésében.

 

Milyen ételek tartalmaznak E-vitamint?

E-vitamint tartalmaznak a húsok, a belsőségek, a tojás, a hidegen sajtolt növényi olajak, a müzli és az olajos magvak közül például a mandula.

 

Mennyi a napi E-vitamin szükséglet?

A napi javasolt fogyasztási mennyiség 10-15 NE/IU, de vannak olyan ajánlások, amelyek ennek akár tízszeresét is javasolják.

 

Hogyan fedezhetjük az E-vitamin szükségletünket?

A táplálkozás mellett vitaminkészítményekkel is pótolhatjuk a szükséges napi mennyiséget. Külön E-vitamin tablettát is szedhetünk, de a legtöbb multivitamin készítmény is tartalmazza ezt a fontos, zsírban oldódó vitamint. Multivitamin készítményt találunk tabletta, kapszula, gyümölcsös szopogatós cukorka és pezsgőtabletta formájában is. A pezsgőtabletta nagy segítség, ha valakinek nyelési nehézségei vannak, vagy nem szívesen nyel le nagyobb méretű tablettákat. Illetve ezekből finom, gyümölcs ízű ital készíthető, így a gyerekek többsége is elfogadja. Azért is érdemes multivitamint választani, mert a C-vitamin és a szelén fogyasztása elősegítheti az E-vitamin hasznosulását a szervezetben. A- és C-vitaminnal együtt fogyasztva pedig szerepet játszhat az érelmeszesedés megelőzésében.

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár