Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a C-vitamin?
Mik a C-vitamin hiánytünetei?
Az aszkorbinsav hiánya okozza az egyik legismertebb, és legrégebben felfedezett hiánybetegséget, a skorbutot, ami hosszú hajóutak és háborús időszakok idején okozott súlyos gondokat. Kezdeti tünetei közé tartozik a csökkent étvágy, a testsúlycsökkenés, a fogínyvérzés és az izomgyengeség. Később, súlyos esetben vérszegénység és a szervezet teljes leépülése is kialakulhat.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak C-vitamint?
Nagyon sok C-vitamin található a homoktövisben, 10 dekában akár 5-600 mg is lehet. Sok aszkorbinsavat tartalmaz még a csipkebogyó, a zöldpaprika, a kivi és a citrusfélék. Kisebb mennyiségben, de találunk még C-vitamint például az almában, körtében, karfiolban, eperben, papayában, káposztában, paradicsomban, málnában, a zellerben, a spenótban és a dinnyében. Fontos tudni, hogy főzés hatására az aszkorbinsav nagy része tönkremegy.
Mennyi a napi C-vitamin szükséglet?
Ajánlások szerint napi 60 mg elegendő a hiánytünetek kialakulásának megelőzéséhez, ám újabb kutatások ennél jóval többet, akár napi 1000 mg bevitelét is javasolják. Egyébként a pajzsmirigy megbetegedések, a dohányzás, az emésztőszervi problémák és a várandósság fokozhatják a szervezet C-vitamin igényét.
Hogyan vigyük be a C-vitamint szervezetünkbe?
A változatos, vitamindús táplálkozás és a sok gyümölcs fogyasztása mindenképpen javasolt, ám ez nem minden esetben elegendő ahhoz, hogy fedezni tudjuk a napi C-vitamin mennyiséget. Sokféle C-vitamin készítmény kapható a piacon, a tabletták mellett léteznek elnyújtott felszívódású kapszulák, pezsgőtabletták, rágótabletták és C-vitamin cseppek is.