A mungóbab (Vigna radiata) a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, melyet például babcsíra formájában emberi fogyasztásra, valamint takarmánynövényként és zöldtrágyázáshoz is hasznosítanak. Délkelet-Ázsiában honos, de elterjedt Európában és Amerikában is. Magyarországon kevéssé ismerik, leginkább a zöld színű változatot termesztik néhány hektáron az 1980-as évek óta.
Felhasználása
Konyhai felhasználása ugyanolyan sokrétű, mint a hagyományos babé: egytálételek, levesek, főzelékék, saláták, pástétomok, pürék és az ázsiai ételek kedvelt alapanyaga.
Fehérjében és rostban gazdag, ezért könnyen emészthető, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, tisztító, méregtelenítő hatású. Hántolt és hántolatlan formában is vásárolható. A terméséből készült liszt magas fehérje- és alacsony zsír-, szénhidráttartalma miatt értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt.