1 kg egres
25 dkg kristálycukor
1 csomag (8g) vaníliás cukor
1 db közepes citrom leve
3 db 315 ml-es üveg lapkákkal együtt
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan elmossuk, majd hagyjuk őket megszáradni. Addig az egrest megtisztítjuk és megmossuk.
A bogyókat tegyük egy turmixgépbe, majd pépesítsük le. Adjuk hozzá egy citrom levét, vaníliás cukrot és végül a kristálycukrot.
A pépet beletesszük egy lábasba. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett egy órán át főzzük.
Majd belekanalazzuk a lekvárunkat az elmosott, száraz üvegekbe. Rátekerjük a lapkát, majd azonnal fejjel lefelé fordítjuk és így hagyjuk kihűlni.
Ne felejtsük el alaposan bebugyolálni a lekvárral teli forró üvegeket, hogy szép lassan hűljön ki.