Hozzávalók:
150 ml aquafaba (felvert csicseriborsólé vagy bablé)
200 g mandulaliszt
200 g porcukor
200 g cukor
60 ml víz
A színeket természetes módon céklalével, mentalevéllel, narancslével érhetjük el.
Elkészítés:
Az aquafabat egy lábasban addig melegítjük, ameddig tojásfehérjeszerű állagúvá válik. Tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
A mandulalisztet és a porcukrot egy nagy tálba szitáljuk és alaposan összekeverjük.
Az aquafaba feléhez hozzáadjuk az ételszínezéket, majd a mandulalisztes keverékhez adjuk és alaposan eldolgozzuk.
Az aquafaba másik felét közepes fokozaton robotgépben felverjük.
A vizet és cukrot egy kis serpenyőben 121 C-ig főzzük. Amikor elkészült, a robotgépbe öntjük és 8-10 percig magas fokozaton keverjük az aquafabaval. A felvert aquafabat a mandulás keverékhez öntjük, és óvatosan elkeverjük (a végén lávaszerű állagot kell kapnunk).
A felét helyezzük egy habzsákba, amelynek a végén kb. 1 centis lyuk van. 4 cm átmérőjű köröket nyomunk a sütőlappal kibélelt tepsibe, ügyelve, hogy legyen elegendő hely közöttük. Ezt követően egyenletessé és légmentessé tesszük a tésztákat: óvatosan odacsapjuk a tepsit a munkafelülethez.
Ismételjük meg a maradék tésztával, majd hagyjuk egy órát állni. Akkor tehetjük be a sütőbe, ha hozzáérünk, és már nem ragad a tészta az ujjunkhoz. Melegítsük elő a sütőt 100 fokra, majd tegyük be a tésztát 30 percre.
Ezt követően kikapcsolt állapotban a sütőben hagyjuk állni 15 percig, majd a sütő ajtaját résnyire kinyitva még 15 percig.
Amikor teljesen kihűltek, levesszük a tepsiről, összepárosítjuk, majd tetszés szerinti vegán párizsi krémmel vagy vegán vajkrémmel stb. töltjük őket.
Jó étvágyat kívánunk!