Indiai lepénykenyér (naan)

2017-06-08

Hozzávalók:

16 dkg fehér liszt

1/2 tk sütőpor

1/3 tk cukor

1/2tk só

3 tk tej

2 tk/30gr vaj

6 dkg natúr joghurt


Elkészítés:


Egy kis tálban felmelegítjük a tejet és a vajat, éppen csak addig, amíg a vaj elolvad. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össsze a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, cukrot és sót. A joghurtot a langyos (NEM forró!) tej-vaj keverékhez adjuk és elkeverjük.


Öntsük a joghurtos keveréket a liszthez és kézzel kezdjük el összegyúrni. Aggodalomra semmi ok, elsőre talán ragadósnak tűnhet de gyúrás után jól formálható tésztát kapsz. Gyúrd 1-2 percig, majd takard le és hagyd pihenni legalább 30 percet.


Osszuk a tésztát 4 részre és lisztezett felületen nyújtsuk 2mm-er vastagságúra. Egy vastag aljú serpenyőt forrósítsunk fel és szárazon (zsiradék nélkül) tegyük bele a tésztát. A tészta rövid idő után el kezd hólyagosodni. Mindkét oldalát szép barna pöttyösre sütjük.

Fontos tudnivaló: Az elkészült lepényeket mindenképpen fedjük le konyharuhával, nehogy kiszáradjanak!


 

Szerző: Gyógyszerfutár