Hozzávalók:
16 dkg fehér liszt
1/2 tk sütőpor
1/3 tk cukor
1/2tk só
3 tk tej
2 tk/30gr vaj
6 dkg natúr joghurt
Elkészítés:
Egy kis tálban felmelegítjük a tejet és a vajat, éppen csak addig, amíg a vaj elolvad. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össsze a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, cukrot és sót. A joghurtot a langyos (NEM forró!) tej-vaj keverékhez adjuk és elkeverjük.
Öntsük a joghurtos keveréket a liszthez és kézzel kezdjük el összegyúrni. Aggodalomra semmi ok, elsőre talán ragadósnak tűnhet de gyúrás után jól formálható tésztát kapsz. Gyúrd 1-2 percig, majd takard le és hagyd pihenni legalább 30 percet.
Osszuk a tésztát 4 részre és lisztezett felületen nyújtsuk 2mm-er vastagságúra. Egy vastag aljú serpenyőt forrósítsunk fel és szárazon (zsiradék nélkül) tegyük bele a tésztát. A tészta rövid idő után el kezd hólyagosodni. Mindkét oldalát szép barna pöttyösre sütjük.
Fontos tudnivaló: Az elkészült lepényeket mindenképpen fedjük le konyharuhával, nehogy kiszáradjanak!