Karfiol

2017-04-26

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.

Elsősorban Európában népszerű zöldség, amelynek húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül. Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek.

Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. Várandós nőknek ajánlott, mivel folsav, A- és B- vitamin tartalma kiemelkedő. Tartalmaz még kalciumot, cinket, mangánt, foszfort, magnéziumot, szelént és nátriumot. Segíti a testsúly csökkentést, felgyorsítja az anyagcserét, fiatalítja a bőrt, javítja az immunrendszert.

Húspótló ételként rántva, vagy darált hússal dúsítva rakott karfiolként, levesnek, előfőzve saláták alkotórésze is lehet, de savanyúságnak eltéve is igen kitűnő.

Szerző: Wikipédia