Milyen szerepet tölt be a B6-vitamin szervezetünkben?
Milyen élelmiszerek tartalmaznak B6-vitamint?
Például a gabonafélék, a húsok, az olajos magvak, a halak, a belsőségek, a búzakorpa, a gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak ebből a vitaminból. Fontos tudni azonban, hogy a finomított élelmiszerek, mint amilyen a fehér liszt, nagyon kis mennyiséget tartalmaz, így érdemes inkább teljes kiőrlésű lisztet használni, és édességek helyett gyümölcsöket fogyasztani. Emellett különféle vitaminkészítményekkel pótolhatjuk a szükséges vitaminmennyiséget.
Mennyi a napi B6-vitamin szükséglet?
Férfiaknak napi 2,2, nőknek pedig napi 2 mg. A gyerekeknek kisebb a szükséglete, például 6 hónapnál fiatalabbaknak 0,3 mg, egy éves korig 0,6 mg a szükséges mennyiség. 4 és 14 év között 1,de3- 1,8 mg a napi szükséglet, 15 és 18 éves kamaszoknak pedig 2 mg a szükséges bevitel naponta. Alkoholfogyasztás, szoptatás és várandósság esetén némileg magasabb a javasolt napi mennyiség.
Hogyan pótolhatjuk a B6-vitamint?
A B-vitamin csoport tagjai együttesen fejtik ki legjobban pozitív hatásukat a szervezetünkre, ezért érdemes olyan B-vitamin komplexet beszerezni, amellyel szervezetünk számára ideális mennyiségben és arányban juttathatjuk be ezt a vitamincsoportot. Létezik különleges, időszemcsés eljárással készített B-vitamin komplex, amelynek elnyújtott a felszívódása, valamint multivitamin készítményekben is megtalálható.