A tésztához:
155 g mandula
165 g friss datolya, kimagozva (aszalt datolya is jó, ha előtte egy fél órára langyos vízbe beáztatjuk)
2 teáskanál kókuszolaj
1/2 teáskanál Himalaya só
Krémhez:
285 g kesudió, beáztatva legalább 4-5 órára
170 g szilva mosva, kimagozva
100 ml juharszirup, rizsszirup vagy agavészirup
80 ml kókuszolaj
2 db lime reszelt héja és frissen facsart leve
1 db vaníliarúd kikapart magjai
néhány szilva a díszítéshez (opcionális)
A mandulát, a datolyát, a kókuszolajat és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk fel. Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (kicsit nehezebb lesz, mert a datolya miatt ragad). Tegyük hűtőbe pihenni.
A krémhez tegyük a kesudiót a kifacsart lime levével és a héjával a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a juharszirupot, a kókuszolajat és a kikapart vaníliát. Ha már jó krémes állagú, akkor adjuk hozzá a szilvát és ezzel együtt is pürésítsük. Öntsük az alapra a szilvás krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, hogy szeletelhetővé váljon, de ne legyen túl kemény.
A tetejét szilvaszeletekkel díszíthetjük.
Jó étvágyat kívánunk!