A gyomorfekély és a stressz

2016-12-08

Mi is az a gyomorfekély?

Akkor beszélünk gyomorfekélyről, ha a gyomor nyálkahártyájának folytonossága minimum 5 mm-es területen megszakad fekélyes seb keletkezése miatt. Vannak a nyálkahártya felületesebb, illetve mélyebb rétegeit érintő fekélyek is. A betegség azért alakul ki, mert sérülést szenved az a nyákréteg, amelynek feladata az, hogy megvédje a gyomorsav maró hatásától a gyomor nyálkahártyáját.

 

A gyomorfekély tünetei

Tipikus tünet a gyomorszáj környékén érzett égő, nyomó jellegű fájdalom, ami jellemzően éhgyomornál intenzívebb, étkezés után viszont megszűnnek a panaszok. A tünetek általában felerősödnek, ha fűszeres, zsíros ételeket, alkoholt és édességet fogyasztunk.

 

Miért alakul ki a gyomorfekély?

A tünetek hátterében állhat túlzott gyomorsav termelés, illetve a reflux betegség, és kialakulásában nagy szerepet játszik a stresszes életmód is. A túlzott savasodás megfelelő életmóddal csökkenthető.

Az esetek többségében a Helicobacter pylori nevű baktérium is közreműködik a gyomorfekély kialakulásában, viszont a kórokozó jelenléte nem jelenti azt, hogy mindenképpen meg is betegszünk: akiknél jelen van ez a baktérium, azoknak mintegy 10-15%-a lesz gyomorfekélyes. A betegséget egyes gyógyszerek szedése kiválthatja, ilyenek például a szteroidok valamint egyes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat a fekély. A dohányzás és a mozgásszegény életmód fokozza a gyomorfekély kialakulásának esélyét.

 

Mit tegyünk gyomorfekély esetén?

Pontos diagnózisért forduljunk orvoshoz, és kövessük az általa javasolt kezelést. Emellett életmódváltással és egyéb házi praktikákkal segíthetjük a gyógyulást.

Mivel a betegség kialakulásának egyik legfőbb oka a túlhajszoltság, ezért a stressz csökkentésével a tünetek sok esetben enyhülnek. Ezenkívül stresszoldó étrendkiegészítők és teakeverékek is kaphatók.

A túlzott savasság megfelelő étrenddel csökkenthető. Kerüljük a túl sok hús, édesség és fehér liszt fogyasztását. Ehelyett együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és teljesértékű gabonákat. A savasság csökkenthető az erre a célra kifejlesztett, speciális készítményekkel. A lúgosító és méregtelenítő hatású étrendkiegészítők segíthetnek!

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár