Az epe és a máj regenerálása

2016-09-16

Napjaink rohanó életmódja mellett meglehetősen gyakoriak az epeproblémák, ugyanis az epe működését a stressz, az étkezési szokások is erősen befolyásolják. Amennyiben az epe termelődése és az epeürülés nem a megfelelő ütemben vagy módon zajlik, akkor az kihat az egész emésztés folyamatára. Csökkent epetermelődés mellett a zsírok bontása nem lesz megfelelő, és ez is okozhat puffadást, hasi diszkomfortérzetet (a tünetek erőteljesebbek, ha magas zsírtartalmú ételeket fogyasztunk). Emellett, ha nincs elég epesav, akkor többféle vitamin felszívódása sem tud megfelelő mértékben végbemenni. A napi epesav termelés normális esetben mintegy 3 gramm. A bélrendszerből felszívódik az epesavak egy része, ezeket a máj termeli újra, ahol a koleszterin alakul át epesavvá. Ha szervezetben nincs elegendő C-vitamin, akkor ez a folyamat nem tud kellő mértékben végigmenni, mivel a C-vitamin fokozza azon májenzimek aktivitását, amelyek az átalakító folyamatért felelősek.

 

Hogyan támogathatjuk hatékonyan az epe és a máj munkáját?

A fizikai tüneteket észlelelésekor első körben forduljunk orvoshoz egy diagnózisért.

Az epe és a máj munkáját hatékonyan segíthetjük méregtelenítéssel, mind emellett léteznek vény nélkül kapható epe- és májvédő készítmények, amelyek támogatják e fontos szerveink működését.

A gyógynövények közül nagyon jó hatású lehet:

a máriatövis, ami méregtelenítheti a májat, jótékony hatást gyakorolhat krónikus, gyulladásos májbetegségek esetén. De a máj betegségeinek megelőzésére és méregtelenítésre is használják, és epepanaszok esetén is javíthat közérzetünkön. A máj és epe méregtelenítésére hatékony lehet még a csalán, az üröm, a cickafark, a diólevél, a mezei zsurló és az aranyvesszőfű. Máj és epe serkentő teakeverékek is kaphatók.

Az epeműködést táplálkozásbeli módosításokkal is javíthatjuk. Kerüljük a zsírban bővelkedő ételeket és az édességeket. A zabkorpa segít a felesleges epesavakat megkötni. A máj és epe méregtelenítésére jó hatású lehet még a cékla, a szilva, a retek, az articsóka és a málna is. Emellett érdemes rostokban gazdag ételeket fogyasztani, és probiotikumokat szedni, amelyek hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez, így csökkenhet a puffadás.

Mentés

Szerző: Gyógyszerfutár