Milyen szerepet tölt be a szervezetünkben a K-vitamin?
Milyen élelmiszerek tartalmaznak K-vitamint?
K-vitamint találhatunk például a zöldségfélékben, leginkább a káposztában, spenótban, kelbimbóban, brokkoliban, spenótban, de tartalmaz belőle a máj, a tej, a tejföl, a kefir, a sajtok és a joghurt is. Másrészről a K-vitamint a szervezetünk a belekben is elő tudja állítani, ez a napi szükséglet mintegy felét elégíti ki.
Napi szükséglet
Felnőttek esetében férfiaknak napi 120 mcg K-vitaminra van szüksége, míg a nőknek 90 mcg-ra.
Mikor van szükség a K-vitamin pótlására?
Csecsemőknél minden esetben kötelező a K-vitamin pótlása, mivel a kicsik szervezete ekkor még nem képes az előállítására, hiányában viszont súlyos vérzések is kialakulhatnak! Először a kórházban, nem sokkal a születése után kap a csecsemő K-vitamint, majd a következő adagot otthon, 4-7 napos korában. Legközelebb egy hónapos korban kell adni neki a vitaminból, ezt követően pedig havi egyszer, 6 hónapos koráig. A babáknak a K-vitamin ampullákat az orvos írhatja fel receptre, őt kérdezzük a pontos adagolásról! Az ampullában lévő folyadékot hozzákeverhetjük az anyatejhez, és így itathatjuk meg a kicsivel.
Felnőtteknek is szükséges lehet pótolni a K-vitamint, például felszívódási zavarok és bélflóra problémák esetén. Ez egyébként elég gyakori a helytelen táplálkozás, a túl sok antibiotikum fogyasztás és a sok stressz következtében.
Aki vérzékeny, az mindenképp kérjen orvosi segítséget a K-vitamin adagolásával kapcsolatban kezelőorvosától, illetve egyeztesse vele, hogy egyáltalán szedheti-e!
Fontos vitaminról van szó, így sokféle K-vitamin készítmény közül választhatunk a patikában.